Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Danmark öppnar för hela Sverige

Efter att ha nekat flera svenska resenärer vid gränsen lättar Danmark på sina restriktioner. Nu klassas Sverige som ett ”öppet land” och resenärer från alla Sveriges regioner är välkomna.

Från och med lördag 1 augusti uppfyller Sverige kriterierna för att vara ”ett öppet land”, står det på danska polisens hemsida.

Det innebär att personer som bor i Sverige får resa till Danmark om man har ett giltigt skäl eller dokumentation på att man ska stanna i landet i minst sex nätter.

Danska utrikesdepartementet har även under torsdagen uppdaterat sin reseguide för Sverige. Där har man lättat på sina varningar och har nu markerat alla regioner som gula (jämfört med tidigare orange) vilket innebär att resande danskar ska vara extra försiktiga för att minimera risken för att bli smittad.

Dessutom uppmuntrar man inte längre de som återvänder från Sverige att hålla sig hemma i två veckor.

Stena Line: ”Glädjande”

Beskedet om att Danmark öppnar upp för hela Sverige var glädjande nyheter för Stena Line och SJ som normalt trafikerar från Sverige till Danmark med färja och med tåg.

– Detta är första gången sedan mars som man inte har några restriktioner mellan de båda grannländerna. Det ser vi såklart jättepositivt på, säger Carl Mårtensson, presschef vid Stena Line.

Kravet: Max 20 fall per 100 000 invånare

Danmark har vecka för vecka under sommaren meddelat förändringar som görs i landets inresetillstånd på grund av coronakrisen. Nu bedöms hela Sverige uppfylla de danska kriterierna för låg smittrisk och hela landet är öppet för danska resenärer och tvärtom, enligt det danska utrikesdepartementet.

Det danska kravet är att antalet smittade med virussjukdomen covid-19 i ett land ska ligga under 20 fall per 100 000 invånare.

Danmark hade innan torsdagens besked öppnat upp gränsen för personer från tolv svenska län – Blekinge, Halland, Jämtland/Härjedalen, Kalmar, Kronoberg, Uppsala, Skåne, Sörmland, Värmland, Västerbotten, Örebro och Östergötland – eftersom de uppfyllt kriterierna för låg smittspridning tidigare.

I veckan har det rapporterats om att många svenskar har blivit avvisade vid den danska gränsen för att de inte uppfyllde de krav som Danmark ställt vid inresa. Den danska rikspolisen gick ut och uppmanade svenskar att se över reglerna innan de reser mot grannlandet.