Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu kommer domen mot Daniel Nyqvist. Bild: Arkiv/Polisen

Daniel Nyqvist döms till rättspsykiatrisk vård

Daniel Nyqvist påstår att han den där oktoberdagen för 16 år sedan vaknade upp med tanken att han var tvungen att döda två personer.
Han valde ut åttaårige Mohammad Ammouri just för att han var ett barn. Därefter gav han sig på 56-åriga Anna-Lena Svensson.
På torsdagen meddelade Linköpings tingsrätt att Daniel Nyqvist döms till rättspsykiatrisk vård.

Dubbelmordet i Linköping inträffade på morgonen den 19 oktober 2004.

I 16 år letade utredarna efter den skyldige mördaren. Genombrottet kom i början av sommaren genom ett pilotprojekt där man anlitat släktforskare som sökt i släktforskningsdatabaser med hjälp av de dna-spår mördaren lämnade efter sig.

Detta ledde dem fram till 37-årige Daniel Nyqvist.

Efter att ha levt med hemligheten i 16 år erkände Daniel Nyqvist direkt när han togs in på förhör.

– Det gick som på automatik. Jag såg pojken jag anföll med kniv och sedan en kvinna när jag tittade upp. Hon stod som en isglass där. Hon sa ingenting. Och jag sprang fram och högg henne med, berättade han i förhör om hur han gjorde.

LÄS MER: Nyqvist till anhöriga: Ledsen att det hände

Drevs av inre bild

Han förklarade sitt agerande med att när han vaknade upp den aktuella dagen fick en bild i sitt inre som han tolkade som att han var tvungen att döda två personer.

Daniel Nyqvist beväpnade sig med en butterflykniv han köpt i Polen några år tidigare och tog bussen in till Linköping:

– Han steg av vid Köpmansgränd sedan gick han längs Drottninggatan och i princip letade efter offer som han tyckte var lämpliga. Det var mer en slump som gjorde att han gick in i området där angreppet skedde. Att han angrep pojken berodde på att han var ett lämpligt offer. Han ville inte ha ett offer som gjorde motstånd, därför valde han att angripa ett barn. Han angrep honom bakifrån, sa kammaråklagare Britt-Louise Viklund när åtal väcktes.

När Daniel Nyqvist tittade upp efter angreppet såg han Anna-Lena Svensson.

– Hon befann sig i närheten och då angrep han även henne.

LÄS MER: Daniel Nyqvist i förhör: ”Man måste döda två"

Mådde bättre efter morden

Efter dådet lämnade han platsen.

Han slängde ifrån sig sin mössa och kniven – två föremål där hans dna fanns.

När han tvättat av sig blodet på händerna på McDonalds tog han bussen hem igen.

– Efter det här mådde han bättre. Hans ångest dämpades för då hade han fullföljt det som han kände sig tvungen att göra. Han säger att han inte har upprepat det eller känt sådan tvång efter händelsen, har Britt-Louise Viklund berättat.

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att Daniel Nyqvist lider av en allvarlig psykisk störning och att han även gjorde det vid gärningstillfället.

LÄS MER: Daniel Nyqvist åtalas för dubbelmordet i Linköping

Yrkat på vård

Både hans advokat och åklagaren yrkade på att straffet skulle bestämmas till rättspsykiatrisk vård.

Försvaret ansåg också att brottet skulle rubriceras som dråp, och inte mord.

– Det rör sig om en allvarlig psykisk störning som haft stark gärningskontroll hos Daniel, nästan av psykotisk karaktär, och dessutom i kombination med ett ganska snabbt händelseförlopp, sa advokat Johan Ritzer under rättegången rapporterade TT.

På torsdagen meddelade Linköpings tingsrätt att Daniel Nyqvist döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för två mord.

Rubricerar det som mord

Tingsrätten konstaterar att Daniel Nyqvist åkte till Linköping i direkt syfte att döda två personer, och att han därför även tog med sig en kniv.

Han sökte upp offer som skulle vara så försvarslösa som möjligt och angreppen var ”brutala och helt oprovocerade”, skriver domstolen och fortsätter:

”Trots att Daniel Nyqvist begick gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning, och således efter att ha sett en inre bild som gjorde att han upplevde sig vara tvingad att döda, anser tingsrätten att omständigheterna var så allvarliga att gärningarna är att bedöma som mord”.

Det finns inget som visar på att Daniel Nyqvist begått ytterligare brott sedan dubbelmordet. Men i domen framgår det att det gjorts en bedömning att det finns en risk att han återfaller i brott av allvarligt slag, just på grund av hans psykiska störning.

Tingsrätten skriver därför att ”det inte uteslutas att tankar av samma slag som de som ledde fram till brottet 2004 återkommer, och att Daniel Nyqvist då saknar förmåga att hantera dem”. Med detta motiverar de varför den rättspsykiatriska vården ska förenas med särskild utskrivningsprövning.

Daniel Nyqvist ska också betala skadestånd på totalt 350 000 kronor till pojkens föräldrar och syskon, samt drygt 1,4 miljoner kronor i skadestånd till staten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.