Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Daniel Nyqvist åtalas nu för dubbelmordet i Linköping.
Daniel Nyqvist åtalas nu för dubbelmordet i Linköping.

Daniel Nyqvist åtalas för dubbelmordet i Linköping

Han vaknade upp och kände i sitt inre att ”idag ska jag döda två personer”.
Han beväpnade sig med kniv och begav sig till Linköping. De två offren valdes ut slumpmässigt.
Först knivhögg han den åttaårige pojken Mohammad Ammouri till döds innan han även avslutade 56-åriga Anna-Lena Svensons liv.
I 16 år lyckades Daniel Nyqvist, 37, hålla sig undan, men nu åtalas han för dubbelmordet i Linköping.

Brottsutredningen efter dubbelmordet på Åsgatan i Linköping är en av de största i svensk historia.

Dådet inträffade på morgonen den 19 oktober 2004.

Åttaårige Mohammad Ammouri var på väg till skolan när han attackerades bakifrån.

Liknande formuleringar

”Nyqvist har dödat den för honom okände Mohamad Ammouri genom att bakifrån angripa honom med kniv och tilldela honom ett flertal hugg mot huvudet, halsen, kroppen och högra armen. Ammouri åsamkades ett flertal skador på bland annat skallen, hjärnan, högra stora halsvenen, högra lungsäcken och högra lungan”, skriver åklagaren i den stämningsansökan som lämnades in under onsdagsmorgonen.

Därefter gick mördaren på nästa person, 56-åriga språkläraren Anna-Lena Svenson som var på väg till jobbet.

”Nyqvist har dödat den för honom okända Anna-Lena Svenson genom att angripa henne med kniv och tilldela henne ett flertal knivhugg mot huvudet, halsen och kroppen. Svenson åsamkades ett flertal skador på bland annat vänstra lungan och lungsäcken, levern och vänstra njuren”, enligt åklagarens stämning.

LÄS MER: Daniel Nyqvist är den utpekade dubbelmördaren i Linköping – nu häktad

LÄS MER: Efter erkännandet: Nu frågar sig Linköping varför

Mördarens dna

Utredarna har under alla år haft mördarens dna.

Under flykten från brottsplatsen slängde gärningsmannen ifrån sig mordvapnet. Han blev också av med en mössa. På kniven fanns hans blod, och i mössan hårstrån.

Tusentals män har topsats, ett resultatlöst arbete.

Genombrottet kom istället i början av sommaren genom möjligheten att få använda släktforskarnas dna-databaser. Detta ledde polisen till 37-årige Daniel Nyqvist som genast erkände sin skuld.

– Han har vid fyra olika tillfällen berättat om den här händelsen på liknande sätt och erkänt att det är han som utfört angreppet på de avlidna, säger kammaråklagare Britt-Louise Viklund under en pressträff på onsdagen.

LÄS MER: Det krävs för att ett kallt fall ska kunna lösas med släktforskning

"Levt tillbakadraget”

Han var alltså 21 år när han utförde dådet.

– Han är en person som har levt väldigt tillbakadraget, har åklagaren uttryckt tidigare om hur han lyckats hålla sig undan i 16 år.

På onsdagen åtalades Daniel Nyqvist för de två morden.

Då svarade åklagaren på frågan varför de två personerna mördades:

– Jag vill inte kalla det riktigt ett motiv. Jag skulle säga att den tilltalade lämnat en förklaring. En förklaring som är svårförklarlig. Det är svårt att förstå hur han tänker men så som jag uppfatta det så har han sagt att han mådde dåligt under en tid före händelserna han fick en bild i sitt inre som han tolkade som att han var tvungen att döda två personer. Och just den här dagen kände han i sitt inre att det är idag det måste ske.

Letade offer

När föräldrarna åkt till jobbet beväpnade han sig med en kniv som han köpt i Polen några år tidigare. Han tog bussen in till Linköping.

– Han steg av vid Köpmansgränd sedan gick han längst Drottninggatan och i princip letade efter offer som han tyckte var lämpliga. Det var mer en slump som gjorde att han gick in i området där angreppet skedde. Att han angrep pojken berodde på att han var ett lämpligt offer. Han ville inte ha ett offer som gjorde motstånd, därför valde han att angripa ett barn. Han angrep honom bakifrån, säger Britt-Louise Viklund.

När Daniel Nyqvist tittade upp efter angreppet såg han Anna-Lena Svensson.

– Hon befann sig i närheten och då angrep han även henne.

Tvättade av blodet på McDonalds

Efter dådet lämnade han platsen. Han slängde ifrån sig sin mössa och gick tillbaka mot Köpmansgränd. På McDonalds tvättade han av sig blodet på händerna.

Därefter åkte han buss hem igen.

– Han säger att han inte har berättat för någon människa på 16 år om det här, säger åklagaren.

Han ska inte heller ha begått nya våldsdåd, vad utredningen visat eller vad han själv sagt i förhör:

– Efter det här mådde han bättre, Hans ångest dämpades för då hade han fullföljt det som han kände sig tvungen att göra. Han säger att han inte har upprepat det eller känt sådan tvång efter händelsen, säger Britt-Louise Viklund.

Han har inte visat att han känner ånger kring det han gjort.

– Han sa bara vid något tillfälle att han tycker synd om pojken och pojkens föräldrar, säger Henry Jansén, inspektör och utredare vid grova brottsgruppen i polisområde Östergötland.

Psykiskt sjuk

Daniel Nyqvist har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visade att han led av en allvarlig psykisk störning vid gärningen, och gör det även i dag.

Finns det en öppning för att yrka på ett annat straff än vård?

– Egentligen inte. Rätten gör alltid en egen bedömning, de behöver inte följa Rättsmedicinalverkets bedömning men det är oerhört ovanligt att de frångår en sådan bedömning då krävs det nog en komplettering där man kommer till ett annan resultat. Just nu ser jag inget skäl att ifrågasätta den på det sättet.

LÄS MER: Misstänkte dubbelmördaren psykiskt sjuk

Nio kallade vittnen

Huvudförhandlingen planeras att inledas den 15 september och rättegången beräknas pågå under tre dagar.

Enligt inlämnade handlingar kommer nio vittnen att höras under rättegången. Det handlar bland annat om den åttaårige pojkens pappa och Anna-Lena Svensons make.

De ska vittna om att offren och deras familjer helt saknat kännedom om Daniel Nyqvist och heller aldrig haft någon kontakt med honom.

På vittneslistan finns också den åtalade mannens bror. Han kommer bland annat höras om Nyqvists livsförhållanden och inställning till personer med utländsk härkomst.

Huvudförhandlingen planeras att inledas den 15 september och rättegången beräknas pågå under tre dagar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.