Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Daniel Bernmar (V) har återigen tackat nej till en plats i partistyrelsen.  Bild: Olof Ohlsson
Daniel Bernmar (V) har återigen tackat nej till en plats i partistyrelsen. Bild: Olof Ohlsson

Daniel Bernmar nobbar topposition – igen

Vänsterpartiets gruppledare i Göteborg, Daniel Bernmar, tackar nej till en plats i partistyrelsen. Igen.
– Jag tycker att man ska vara hundra procent närvarande i det man gör och att fokusera på nationella frågor också blir för mycket. Inte minst under ett valår, säger han.

Det senaste året har flera av de nya gruppledarna i Göteborg tagit plats i sina partiers toppskikt. Emmyly Bönfors valdes in i Centerpartiets partistyrelse i september, Elisabet Lann tog en plats i Kristdemokraternas i november och samma månad valdes Jonas Attenius in i Socialdemokraternas partistyrelse.

Daniel Bernmar, som varit Vänsterpartiets kommunalråd sedan 2014, har däremot konsekvent tackat nej till motsvarande post i sitt parti.

– Jag har precis tackat ja till att kandidera en mandatperiod till här i Göteborg. Jag är ganska nöjd med min tårtbit och vill göra ett så bra jobb som möjligt där jag befinner mig.

Fullt fokus på Göteborg

Han säger att det i och för sig är viktigt att det lokala och regionala perspektivet syns i den nationella politiken och att han är intresserad av att fördjupa sig i de nationella frågorna. Men just nu har han fullt fokus på Göteborg.

Så det handlar om tidsbrist?

– Jag tycker att man ska vara hundra procent närvarande i det man gör och att fokusera på nationella frågor också, det blir för mycket. Inte minst under ett valår. Men jag har fått frågan tidigare, och valt att tacka nej då också.

Du tycker inte att något går förlorat när du inte sitter i partistyrelsen?

– Vi har jätteduktiga kamrater från Göteborg som sitter i partistyrelsen. Det är svårt för mig att bedöma hur valberedningen ser på sammansättningen. Jag hoppas att man täcker in det jag eventuellt skulle ha bidragit med på annat sätt. Men det kan jag inte bedöma.

Och ur ditt eget perspektiv?

– Det är klart att man får viss information och visst inflytande av att sitta i partistyrelsen, som jag inte har nu. Och så ska det vara. Men jag tycker att jag har god information och allt jag behöver ändå. Jag har en god dialog med partiledningen och känner mig helt och fullt insatt i partiets inre liv.

Sedan tidigare sitter göteborgarna Hannah Klang och Christian Larsson i partistyrelsen. Nu föreslår valberedningen dessutom att Tony Haddou och Gertrud Ingelman väljs in. Ytterligare en göteborgare, Maj Karlsson, är som gruppledare i riksdagen adjungerad i partistyrelsen.

LÄS MER: Partiveteranens Lönnroths krav: ”aldrig mer stödparti”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.