Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Länsstyrelsen i Örebro län river den sju meter höga branddammen i Guldsmedshyttan. Tanken är att insatsen ska underlätta livet för både öring och flodpärlmussla.

Dammrivning ska hjälpa hotad mussla

På onsdagsmorgonen gick grävmaskinerna loss på den höga dammen i Guldsmedshyttan. Orsak: Omkring 3 000 väldigt gamla flodpärlmusslor behöver verkligen få besök av lekande öring. När dammen rivs kan de mötas.

I Hammarskogsån norr om Lindesberg lever de omkring 150 år gamla flodpärlmusslorna ett tynande liv. För om de ska kunna föröka sig behöver de få sällskap av öring. Musslans larver parkerar sig nämligen som parasiter på öringens gälar.

Problemet är bara att en den gamla branddammen i Guldsmedshyttan stått i vägen för öringen. Men i dag ska dammen väck. Allt för den tålmodiga, men hotade musslan.

- De flesta bestånd av flodpärlmussla i Norden är inte livskraftiga, de lyckas inte föröka sig. Gör vi inte något på de här ställena, som i princip är ålderdomshem för musslorna, riskerar bestånden att dö ut, förklarar Daniel Bergdahl, vattenvårdshandläggare vid länsstyrelsen i Örebro län.

Förberetts länge

Dammen ifråga, belägen på bruksområdet, är inte så vid men sju meter hög.

- Det är den högsta damm som rivits av naturvårdsskäl i Sveriges historia, säger Daniel Bergdahl.

Dammrivningen har förberetts i fyra år och beräknas kosta totalt sex miljoner kronor. Förutom länsstyrelsen bidrar dammägaren Global Casting AB, Bergslagens kommunalteknik, Trafikverket, Naturskyddsföreningen och Havs- och vattenmyndigheten till finansieringen.

Vandringssugna

- Sedan ska en ny fåra byggas upp av natursten så att det blir en fors upp genom området. Trummor under ett par broar ska också bytas ut så att det blir en naturlig botten, förklarar Daniel Bergdahl.

Med allt detta gjort ska öringen äntligen kunna vandra upp till de väntande flodpärlmusslorna.

- En liten population har hängt kvar, så det finns fiskar som är sugna på att vandra upp i ån och hitta de riktigt fina lekplatserna, säger Daniel Bergdahl.