Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) vid ett tidigare möte i FN:s högkvarter i New York. Arkivbild.

Dags för talmaraton och diplomatfest

I skuggan av kriserna i Nordkorea och Burma drar årets diplomatiska cocktailparty, FN-veckan i New York, igång. Tre blågula ministrar med statsminister Stefan Löfven i spetsen deltar.

Hans Dahlgren, statssekreterare med ett förflutet som FN-ambassadör och kabinettssekreterare, säger att säkerhetsfrågor, i synnerhet Nordkoreakrisen, kommer att stå i fokus vid de många mötena i FN-skrapan.

- Som en av tio valda medlemmar i FN:s säkerhetsråd har Sverige stor möjlighet att påverka och är extra intressant för andra som samtalspartner, säger han.

Utrikesminister Margot Wallström, som också reser till högnivåveckan i FN, bekräftar för TT att agendan är full av aktiviteter som berör Nordkorea.

- Hela veckan är fullspäckad av både bilaterala möten och möten i andra former så att vi kan åstadkomma något, ett ställe eller en plattform för dialog, säger hon.

Möter Trump

På Stefan Löfvens schema i New York står bland annat en träff med FN:s generalsekreterare António Guterres, ett säkerhetsrådsmöte om fredsbevarande insatser, ett klimattoppmöte samt ett tal om det egna initiativet Global Deal vid ett evenemang som World Economic Forum ordnar. På tisdag kväll träffar han för första gången USA:s president Donald Trump personligen, vid dennes mottagning för världsledare på ett hotell i New York.

- Men de kommer inte att vara ensamma i rummet, då Trump står värd för en mottagning för alla FN:s medlemsländer. De kommer att säga några ord, men ingen har med sig några politiska budskap till en sådan tillställning, säger Dahlgren.

Till FN-veckan reser även Isabella Lövin, vice statsminister samt minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat.

Klimat och konflikter

Den allmänna debatten i generalförsamlingen startar på tisdag – då talar bland andra Donald Trump och Frankrikes president Emmanuel Macron. Sveriges anförande hålls sannolikt på lördag.

Men det viktiga under FN-veckan är egentligen alla möten som sker vid sidan av talarstafetten, både bilaterala och större konferenser. I år har Donald Trump bjudit in till en träff om FN-reform dagen innan den allmänna debatten startar. På tisdag hålls ett klimattoppmöte och flera diskussioner om konfliktförebyggande åtgärder. Och från och med onsdag kan medlemsländerna börja underteckna FN:s konvention för ett globalt förbud mot kärnvapen.

Det sistnämnda är en het potatis i Sverige eftersom Washington DC har varnat för att ett undertecknande kan försvåra det svensk-amerikanska försvarssamarbetet. I början av september sade regeringen att en rejäl analys ska göras av frågan.

- Utredningen måste bli färdig innan man kan fatta beslut. Det lär ta ett antal månaderna, säger Dahlgren.