Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den åtalade Peter Mangs.

Dags för rättegång mot Peter Mangs

I ett år har han tigit inför polisens förhörsledare, nu får han chansen att prata i domstolen. Rättegången mot 40-årige Peter Mangs kanske ger svar på vad som låg bakom en rad till synes oförklarliga skott mot människor i Malmö.

– I min värld kan det inte finnas någon förklaring. Det kanske finns en för honom, men inte för mig, säger Jeanette Persson West, mamma till 20-åriga Trez West Persson som sköts till döds 2009. Trez satt i en bil bredvid en man som skottskadades mycket svårt

.

Skotten mot bilen är ett av de tre mord och ett av de tolv mordförsök åren 2003–2010 som Peter Mangs, mot sitt nekande, är åtalad för. Jeanette Persson West tänker vara på plats alla de rättegångsdagar som har anknytning till mordet på hennes dotter. Åtalet på 60 sidor och förundersökningen på 7 500 har hon inte läst.

– Nej, det är inte jag som ska tycka någonting. Det är ju rätten som ska ta ställning.

"Bisarrt och egendomligt"

Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och flitig rättskommentator, brottas däremot med det digra utredningsmaterialet. Även han tänker vara på plats när rättegången börjar på måndagsmorgonen.

– Det här är ett extremt viktigt mål. Det har kommit lite i skymundan av målet mot Breivik, men är kolossalt angeläget. Vid de flesta mord kan man se något slags motiv som man kan förstå, men att gå ut och skjuta på det här sättet är ju så bisarrt och egendomligt. Givetvis undrar man vad det är för människa bakom, säger han.

Alhem noterar att målet rymmer en ganska stor andel generell bevisning som inte är knuten till någon speciell åtalspunkt. Här finns till exempel dokument som ska ge en bild av Mangs personlighet och politiska inställning.

– Jag hade absolut också använt mig av detta om jag vore åklagare. Men sedan är det ju alltid så, att när man kommer till domstol med sin bevisning, då måste man vänta sig ifrågasättanden av allt, säger han

.

"Viktigt för samhället"

Alhem, som även är ordförande i Brottsofferjourernas riksförbund, menar att rättegången även är viktig för dem som träffats av skotten och deras anhöriga. Det kan ge ett nytt avstamp i sorgearbetet att få veta hur det gick till.

För Jeanette Persson West är det självklart vad hon vill få ut av rättegången.

– En fällande dom. Det vore en upprättelse för Trez och för oss anhöriga. Och det är viktigt för hela samhället.

TT: Och om det blir ett frikännande?

– Då är vi tillbaka på ruta ett. Men jag tror att polisen har gjort ett bra jobb, säger hon.

Bild: Bild: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Bild: Bild: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.