Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Natten till söndag kl. 02.00 drar vi minutvisaren ett varv medurs. Bild: Markus Dahlberg/TT
Natten till söndag kl. 02.00 drar vi minutvisaren ett varv medurs. Bild: Markus Dahlberg/TT

Dags att ställa om till sommartid

Natten till söndag är det dags att ställa om klockan till sommartid. Som vanligt är det många som kommer glädjas av den extra soltimmen på kvällen men snart kan den återkommande tidsomställningen vara historia.

Klockan 02.00 i natt kan bli en av de sista gångerna vi ställer om till sommartid. I tisdags röstades det igenom i EU-parlamentet i Strasbourg att medlemsländerna inte längre kommer tvingas ställa om till sommar och vintertid. Från och med 2021 får medlemsländerna bestämma själva. Vilken väg Sverige kommer att ta är ännu oklart. Eftersom de andra länderna i CET zonen har fler soltimmar än Sverige under vinterhalvåret skulle länderna kunna tänkas ställa sig olika till frågan.

LÄS MER: Ja till att ta bort tidsomställningen

Vintertid, eller "normaltid" infördes i Sverige under 1800-talet då man behövde ha en enhällig tid för samtliga orter för att kunna hålla tidtabellerna vid järnvägens genombrott. Första gången sommartid prövades i Sverige var 1916 men det var så impopulärt att det inte återvände förrän 1980. Sedan 1996 har EU gemensamt använt sig av sommar och vintertid vilket om två år kan vara ett minne blott.

Så glöm inte att ställa fram klockan en timme vid 02.00. Och om du har svårt att minnas om klockan ska dras framåt eller tillbaka... när du ställer fram utemöblerna ställer du fram klockan och när du drar in utemöblerna igen så drar du tillbaka klockan.

LÄS MER: Åtta av tio vill avskaffa sommartid enligt omröstning

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.