Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Nationella provet i svenska som genomförs under torsdagsförmiddagen har under nattenspridits i sociala medier. Foto: Jessica Gow / TT Bild: JESSICA GOW / TT

Dagens nationella prov har spridits på nätet

Nationella prov som skulle genomföras i svenska för årskurs nio på torsdagsförmiddagen har spridits mellan elever i sociala medier, meddelar skolverket.
– Att det sprids nationella prov är ett stort problem. Det här förstör för så många andra elever som vill visa sin kunskap på ett bra sätt, det är väldigt tråkigt, säger Mattias Ragert, presschef på Skolverket.

Det är delprov C i svenska för årskurs nio som har spridits mellan elever i sociala medier. Provet genomförs under torsdagen 14 mars.

Redan i delprov B som genomfördes i tisdags fick eleverna läsa en text vars tema ligger till grund för delprov C – uppsatsen. Delprovet innebär att eleverna ska skriva en uppsats och kan välja mellan olika ämnesrubriker, som under natten till torsdagen spridits i sociala medier.

Går att använda

Skolverket bedömer alltså att provet kan pröva de kunskaper som avses trots spridningen.

– Det som har spridits i sociala medier under natten är rubrikerna för vad eleverna ska skriva uppsats om idag. Eleverna måste trots allt visa sina kunskaper genom att prestera en egen uppsats. Vi bedömer därför att det ordinarie provet ändå kan genomföras, säger Mattias Ragert.

Provet kan ersättas ändå – om rektorn vill.

– Rektorn kan använda sig av ersättningsprovet om man gör bedömningen att det krävs. Det som gör det problematiskt då är att om skolan beslutar använda ersättningsprovet måste eleverna läsa en annan grundtext, säger Mattias Ragert.

Mattias Ragert, presschef på Skolverket.. Bild: Skolverket

Vanligt med spridning

Redan 2017 märkte Skolverket att det blev allt vanligare att nationella prov spreds via sociala medier – särskilt i årskurs nio.

– Vi har polisanmält ett flertal av läckorna där vi bedömt att det varit läge, Vi har fått information om att polisen börjat arbeta med det här.

Skolverket har med anledning av den ökade spridningen skärpt reglerna för hur proven hanteras.

– Mot bakgrund av hur det sett ut tidigare har vi beredskap inför den här våren, vi har skärpt upp reglerna. Det är viktigt att proven hålls inlåsta och att förslutningarna till provet inte öppnas. Det räcker med att en skola hanterar proven fel för att uppstå en sådan här situation.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.