Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/15

Dagbok viktig pusselbit i 18 år gammal mordgåta

Tonårsflickan vaknade av mammans skrik. Hon lyckades ta sig ut ur lägenheten men mamman dog i lågorna. Nu - drygt 18 år efter händelsen - pågår rättegången mot kvinnans expojkvän i 55-årsåldern som misstänks för mordet. Viktig bevisning mot mannen är offrets egen dagbok: "Det är inte klokt att man ska vara rädd i sitt eget hem", skrev hon innan hon dog.

Flickan i 15-årsåldern vaknade av mammans fasansfulla skrik.
– Öppna dörren eller stäng dörren eller något sådant skriker hon bara, berättade dottern i förhör.
– Hon har panik, det hör jag på henne, fortsatte hon.

När flickan öppnade dörren ut till hallen såg hon massa rök och att det brann längre in i lägenheten.
– Jag vet inte var hon är för jag ser ingenting, jag ser bara lågorna.
Hon sprang hem till en granne som hjälpte henne att larma 112.

Mamman dog i lågorna

Klockan 03.02, under natten till den tredje december 1998, kom samtalet till SOS. Tio minuter senare var räddningstjänsten på plats vid lägenhetshuset i Malmö.

De evakuerade alla boende från deras lägenheter.
Men inne i lägenheten där det brann fanns en person som inte gick att rädda - tvåbarnsmamman i 40-årsåldern dog i lågorna.

Polisen har fått fram att kvinnan hade misshandlats grovt. Sedan ska någon ha hällt tändbar vätska på hennes kropp och tänt på. Det ska dessutom ha anlagts bränder på flera platser i lägenheten.

Misstankarna riktades snart mot kvinnans expojkvän, som hon också hade en liten dotter tillsammans med. Paret hade avslutat förhållandet under sommaren 1998.

Kvinnans egna ord om mannen

Men mannen nekade till brott.
– Jag blev helt chockad. Jag fattade liksom inte vad som hade hänt, sa han om hur han reagerade på nyheten att dotterns mamma, sin tidigare flickvän, var död.

Flera personer ska ha vittnat om att kvinnan var rädd för sitt ex. Han säger själv i förhör att det är helt främmande för honom att kvinnan ska ha varit rädd för honom.

I en dagbok har kvinnan själv skrivit om sina tankar om mannen:
"Det är inte klokt att man ska vara rädd i sitt eget hem", skrev hon bland annat.
Och vid ett annat tillfälle skrev hon: "Hotade (dottern) och mig med sex fot under".
På sin födelsedag skrev kvinnan: "Han fick (dottern) att ringa o fråga varför pappa inte fick komma hit. Hur förklarar man ett mordhot?".
En annan dag skrev hon: "Jag börjar faktiskt bli riktigt orolig".
– Jag har inte varit hotfull mot henne, påstår mannen.

"Avsky eller hata en människa"

Han fick då frågan av polisen om han hade kunnat döda henne på det sätt som hon dog på.
– Definitivt inte, sa han och fortsatte.
– Nej, jag menar, om någon måste göra någonting sådant här, va, då för det första måste man antingen avsky eller hata en människa, skulle jag kunna tänka mig, något så kopiöst mycket, va, och, ja, människan i fråga måste väl ha gjort någon väldigt illa också då i så fall.

Han påstår att de hade en bra relation.
– Utan det vi hade det var jättefint och dels tösen tillsammans.

Bevisningen räckte inte för att åtala mannen utan han släpptes på fri fot.

Två liknande händelser

Åren gick. Men i februari 2014 anhölls mannen återigen på sannolika skäl misstänkt för mordbranden i Malmö. Han misstänktes då också för två andra liknande händelser.

I april 2012 brann det i en lägenhet i Borås. Någon hade hällt motorbensin i brevinkastet på lägenhetsdörren och tänt på. I bostaden bodde en kvinna som mannen tidigare haft en relation med. Men kvinnan ska ha avslutat förhållandet. Hon och hennes nye man kunde räddas av räddningstjänsten som hämtade upp dem på en balkong.

Några månader senare försökte någon anlägga en brand i en lägenhet i Hisingsbacka i Göteborg. Här hade ett brinnande papper kastats in genom brevinkastet på en lägenhet. Men elden tog sig aldrig. Även här fanns det en koppling till mannen - kvinnan som bodde i lägenheten, och som låg och sov när det brinnande pappret kastades in, hade också haft ett förhållande med honom. Ett förhållande som hon valt att avsluta.

Mannen ska i ett av fallen ha installerat ett spionprogram på kvinnans dator så han kunde följa hennes aktiviteter på internet.

Dömd för liknande brott

Återigen räckte inte bevisningen för att åtala mannen för mordet på mamman. Däremot åtalades han för händelserna som utspelade sig 2012. Detta ledde till en fällande dom. Under hösten 2014 dömdes han i hovrätten till åtta års fängelse för bland annat grov mordbrand och försök till grov mordbrand.
I förhör berättade kvinnorna att mannen blev upprörd och hotfull i samband med att de avslutade förhållandena. Hovrätten skrev att det kan ha varit motivet till hans agerande.

Men under våren 2016 kom genombrottet i utredningen rörande den händelse som inträffat nästan 18 år tidigare. Mannen häktades misstänkt för att ligga bakom mordet, mordförsöket och den grova mordbranden i Malmö.

I mars förra året var polisen på anstalten Sahlberga, där mannen avtjänar sitt fängelsestraff, och förhörde mannen om brottsmisstankarna. 
Han svarade på alla polisens frågor - med tystnad.

Kort därefter åtalades han för mord på sin exflickvän, mordförsök på kvinnans dotter och grov mordbrand för att ha tänt eld i ett flerfamiljsbostadshus nattetid. "I tättbebyggt område, där branden lätt kunde sprida sig, med fara för flera människors liv", skrev åklagaren i stämningsansökan. 

Tingsrätten friade honom

Som viktigt bevisning nämnde åklagaren kvinnans dagbok. Dagboken hade varit borta under en period hösten innan kvinnan mördades.

Mannen påstår att han inte visste att exflickvännen skrev dagbok. Han säger också att han inte visste att dagboken var borta månaderna innan mordet.
Ändå fanns hans fingeravtryck på flera ställen i den.

I somras kom tingsrättens dom. De friade mannen.
De anser att det är besvärande för mannen att han dömts för grov mordbrand och försök till grov mordbrand under 2012 "där såväl motivbilden som tillvägagångssättet var likartade".

Rätten skrev dock att det var längesedan mordet på mamman inträffade vilket påverkar alla vittnens minnesbilder. Dessutom finns det ingen teknisk bevisning eller några vittnesuppgifter som binder mannen till brotten.

Tingsrätten anser att det är bevisat att mannen la beslag på dagboken och på så sätt kunnat läsa om andra män som hon träffade. De anser att detta "gett honom ett motiv" att döda henne.

Men de sammanfattar sitt beslut att fria honom med att åklagaren inte lyckats styrka att mannen varit på brottsplatsen vid gärningstillfället.

Advokaten förväntar sig friande dom

Domen överklagades och nu pågår förhandlingarna i hovrätten.
Jan Kyrö försvarar mannen:
– Han förnekar brott och han blev frikänd i tingsrätten, säger han i en lunchpaus under rättegången.
Hur ser på bevisningen mot din klient?
– Den är i princip den samma som i tingsrätten så jag förväntar mig samma utgång i hovrätten, säger Jan Kyrö.
Han konstaterar att det är liknande tillvägagångssätt.
– Det var en brand och det var bensin men man använder bensin i de flesta mordbränder så det är inte unikt det som hände 2012 och det som hände 1998.
I samtliga fall har förhållandena avslutats strax innan brottet - hur ser du på det?
– Ja, det är något som åklagaren har framhållit som en koppling. Nu har min klient en annan uppfattning om hur det var med det förhållandet, säger Jan Kyrö.
Kan detta påverka hovrättens dom tror du?
– Hovrätten ska bedöma det här åtalet på sina egna meriter.

GP har sökt åklagarna i målet samt polisens Kalla Fall-grupp i Skåne som utrett mordet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.