Stefan Löfven på Socialdemokraternas partikongress där han avgick som S-ledare. Inom kort lämnar han också uppdraget som statsminister.
Stefan Löfven på Socialdemokraternas partikongress där han avgick som S-ledare. Inom kort lämnar han också uppdraget som statsminister. Bild: Anders Ylander

Dadgostar (V) skruvar upp tonen mot Magdalena Andersson

Nu skruvar V-ledaren Nooshi Dadgostar upp tonen mot Magdalena Andersson (S). Hon kräver en offentlig uppgörelse – för stöd i en statsministeromröstning, enligt SvD. Hittar man ingen lösning kan Stefan Löfven tvingas regera vidare.

ANNONS
|

Det var i slutet av augusti som Stefan Löfven i sitt sommartal meddelande att han lämnar rollen som partiledare och därefter statsminister. Och i torsdags valdes hans efterträdare Magdalena Andersson till ny S-ledare.

LÄS MER:Nu tar Magdalena Andersson över

LÄS MER:Vägen inte säkrad för Löfvens efterträdare

Inom det närmaste dygnet väntas Löfven också begära entledigande från rollen som statsminister hos talmannen. Exakt när det kommer att ske är ännu inte bestämt, men källor nära statsministern bedömer att det blir i närtid.

V ses som oberäkneligt

Det som styr tidpunkten handlar om vad som kan väntas komma efter Löfvens besked. Om V kommer att släppa fram Magdalena Andersson som ny statsminister och om Miljöpartiet och Centerpartiet lyckas komma överens i striden som rör skog och strandskydd.

ANNONS

Enligt GP:s källor finns det inom S en bild av V som ”oberäkneligt”. Magdalena Andersson slog på kongressen nyligen fast att det bara är 17 veckor sedan V accepterade Löfven som statsminister och att det sedan dess inte hänt särskilt mycket. Hon menade dock att hon kommer att ringa V-ledaren Nooshi Dadgostar för att försöka säkra stöd. Något sådant samtal har dock ännu inte ägt rum, enligt uppgifter till GP.

Inom S menar man att V:s agerande handlar om att visa sig tuff – för att få väljarstödet att stiga igen. Vid försommarens strid växte V bland väljarna men sedan dess har stödet sakta dalat.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar vill ha utdelning om hennes stöd ska släppa fram Magdalena Andersson som statsminister.
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar vill ha utdelning om hennes stöd ska släppa fram Magdalena Andersson som statsminister. Bild: Ali Lorestani/ TT

V kräver politisk utdelning

Inom V håller man dock inte alls med om den bilden utan menar tvärtom att det nu är ett helt nytt läge, eftersom Liberalerna lämnat och i stället står bakom Ulf Kristersson (M) och högerpartierna, och att det därför är upp till Löfvens efterträdare att säkra att hon har det stöd som krävs för att bli vald.

Dadgostar kräver förhandlingar och menar ”att man måste få något” för att stötta Andersson. Det kan till exempel handla om pensioner, sjukskrivna eller arbetsrätt.

Kräver offentlig uppgörelse

Enligt V-ledaren räcker det inte med förhandlingar, utan det måste också skapas en uppgörelse som offentliggörs, framhåller hon i SvD.

ANNONS

– Det fysiska formatet har vi inte tänkt på. Men vi utgår från att det presenteras offentligt. Att det är helt tydligt vad vi är överens om utgår jag från att det kommer att vara tydligt för alla partier och för väljarna, säger hon till tidningen.

LÄS MER:Magdalena Andersson – en ny Göran Persson

LÄS MER:Magdalena Andersson skärper kraven för bidragstagare

Men problemen för Löfven och Andersson är inte slut där.

MP och C bråkar

Ett annat frågetecken finns kring de förhandlingar som rör skog och strandskydd och där Miljöpartiet och Centerpartiet står på olika sidor i konflikten. Källor menar dock att parterna har närmat sig varandra och att det finns en vilja från alla, S, MP och C, att hitta en lösning som alla kan acceptera. Svårast är enligt GP:s källor frågan om strandskyddet som rör sjöar och mindre vattendrag. Bland det som nu diskuteras finns att skjuta över en stor del av frågan till regionala lösningar.

När Stefan Löfven begär entledigande är det talman Andreas Norlén som tar över processen igen. Från talmannens kansli är beskedet att det ännu inte finns något att säga om när Löfven kommer att begära avsked. Någon sådan information har ännu inte nått kansliet.

LÄS MER:Talmannen laddar för ny regeringskris: ”Tar eländen när de inträffar”

Löfven kan tvingas kvar

En omröstning om en statsminister har beräknats kunna ske tidigast på torsdag i denna vecka. Men bedömningen nu är att det troligen kommer ske som tidigast på fredag eller i nästa vecka. Detta eftersom förslaget till statsminister först måste bordläggas två gånger, för att riksdagsledamöterna ska få en chans att sätta sig in i förslaget, och att talmannen ska hinna ha samtal med partiledarna.

ANNONS

Därefter är det Norléns uppgift att utvärdera vilken kandidat som har mest stöd i riksdagen. Här väntas förslaget landa på Magdalena Andersson, som då kan bli historisk som första kvinna någonsin på posten.

Vid en statsministeromröstning är det nejrösterna som har betydelse. Den som väljs får inte ha 175 röster eller fler emot sig. Hur många som röstar ja till förslaget spelar egentligen ingen roll.

Misslyckas Andersson med att få det stöd som krävs kommer Stefan Löfven tvingas regera vidare, så som statsminister i en övergångsregering. Då väntas regeringen hantera det mest akuta men inte dra igång några stora politiska initiativ eller förändringar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS