Dadgostar svarar på Anderssons invit: ”Kan bli svåra förhandlingar”

Magdalena Andersson lovar att inte ignorera Vänsterpartiet om hon får talmannens uppdrag att försöka bilda regering. Nooshi Dadgostar (V) kräver regelrätta förhandlingar och utdelning i form av höjda pensioner för att släppa fram henne.
– Vår styrka och våra mandat ska spegla en uppgörelse, säger Dadgostar.

ANNONS
|

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar har tidigare sagt att hon kräver att hennes parti får något för att släppa fram Magdalena Andersson (S) som statsminister.

Andersson har i sin tur lovat att inte ignorera Dadgostar och att samtala med V om sakfrågor, om hon får uppdraget att bilda regering.

”C-politik på bordet”

LÄS MER:Stefan Löfven har begärt avsked hos talmannen

Vid Nooshi Dadgostars möte med talman Andreas Norlén tryckte hon på att hon tror att processen med att få fram en ny regering kan bli både lång och svår.

– Det är centerpolitik som ligger på bordet, så det kan bli svåra förhandlingar, säger Dadgostar.

För att acceptera Andersson vill hon ha utdelning i sitt eget partis krav. Dit hör framför allt höjda pensioner men också en förbättrad sjukförsäkring.

ANNONS

Enligt Dadgostar kommer det att kräva att alla partier, S, V, MP och C, är beredda att både ge och ta.

Får inte V en tillräckligt bra uppgörelse så kommer man enligt Nooshi Dadgostar rösta nej till Andersson.

– Vi ser Magdalena Andersson som vår statsministerkandidat, givet att vi har en uppgörelse innan en omröstning, säger hon.

Inte intresserad av att fika och prata väder

Det Magdalena Andersson sagt är att hon är beredd att samtala med er om sakfrågor. Vad har du för garantier för att det faktiskt blir förhandlingar?

– Om det inte landar i ett förhandlingsresultat utan blir ett trevligt samtal om vädret över en fika, då kommer vi inte framåt. Vi behöver landa i en uppgörelse, annars är det ingen större poäng, säger Dadgostar.

Vilka partier måste ingå i förhandlingarna?

– Det här kommer vara en process där alla måste ge och ta och i dag finns en obalans i den här fyrpartikonstellationen där vi ser att den här regeringen har ambitionen att lägga många förslag som är centerpartistiska försämringsförslag. Det kommer naturligtvis att påverka de här förhandlingarna.

Betyder det att S, MP, C och V måste sitta tillsammans och förhandla?

– Exakt logistiken har jag inte tagit ställning till. Men alla kommer behöva ge och ta.

ANNONS

Nooshi Dadgostar vill förutom bättre pensioner också se förbättringar för sjukskrivna. Hon siktar också in sig på C:s vinster i de nyligen avslutade förhandlingarna mellan S, MP och C och uppgörelsen om skog och strandskydd, som hon tycker är dålig.

– Där behövs en balans och därför ser jag att det kan bli långa förhandlingar, säger hon.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS