Professor Annelie Brauner leder forskningsgruppen som fösöker få fram ett piller mot urinvägsinfektioner.
Professor Annelie Brauner leder forskningsgruppen som fösöker få fram ett piller mot urinvägsinfektioner.

D-vitamin kan hjälpa mot urinvägsinfektion

ANNONS
|

Sex av tio kvinnor drabbas någon gång under livet av urinvägsinfektion. En stor grupp drabbas dock betydligt oftare än så och har problem med återkommande infektioner. Var femte kvinna har minst tre infektioner per år. Många behandlas med återkommande antibiotikakurer och risken för antibiotikaresistenta bakteriestammar är stor. Därför är varje steg mot minskat beroende av antibiotika värdefullt.

I senaste numret av den vetenskapliga tidskriften PLoS ONE har en forskargrupp vid Karolinska publicerat nya resultat som visar att kroppen kan hjälpas på traven att själv bekämpa en urinvägsinfektion med hjälp av D-vitamin. Samma forskargrupp visade för ett par år sedan att kroppen har ett eget antibiotikum, LL-37, som spelar en avgörande roll för vår förmåga att bekämpa bakterieattacker i urinvägarna. Det man nu kunnat konstatera är att vitamin-D tycks göra det kroppsegna LL-37 skickligare på att döda bakterierna.

ANNONS

Urinvägsinfektioner blir betydligt vanligare när kvinnan passerat klimakteriet. Det är också känt att samma grupp kvinnor har låga nivåer av vitamin-d i blodet. Forskarna antog att ett tillskott av d-vitamin hos kvinnor med brist på vitaminet skulle kunna aktivera det egna immunförsvaret och skydda urinvägarna mot bakterier.

Forskargruppen, under ledning av professor Annlie Brauner vid avdelningen för klinisk mikrobiologi vid Karolinska Institutet, tog vävnadsprover från urinblåsan före och efter tre månaders behandling med relativt låga doser av d-vitamin, i enlighet med Livsmedelsverkets rekommendationer.

Nivåerna av den kroppsegna antibiotikan LL-37 påverkades inte i den normala, oinfekterade urinblåsan. Men när man satte till kolibakterier hände något. Produktionen av LL-37 ökade betydligt liksom den antibakteriella effekten. LL-37 blev effektivare i närvaro av d-vitamin.

- Urinvägsinfektioner är en himla stor plåga för många kvinnor, säger Annelie Brauner. Därför är det glädjande om det visar sig finnas ganska enkla och ofarliga vägar att själv kunna förebygga infektionerna och samtidigt minska behovet av antibiotika.

Anticancerogent och antiinflammatoriskt.

* Under vintern har nästan alla svenskar för låga nivåer av D-vitamin. Lägst är nivåerna i mars-april.

* Främsta källan solbestrålad hud.

* Finns också i feta fiskar, ägg och kött. Magra D-vitaminberikade mjölk -och margarinprodukter

ANNONS