Döttrarna räddade pappa Henriks liv

Med två stundande hjärninfarkter föll Henrik Byström, 40, ihop på sovrumsgolvet. Bredvid sig hade han sina två döttrar, Ella, 7, och Hanna, 9. Då ringde de 112 - och räddade förmodligen pappa Henriks liv. – Jag är så fruktansvärt stolt över dem och att de agerade trots att de var alldeles panikslagna, säger mamma Annica Byström, 36, som jobbade natt vid tillfället.

ANNONS
|

Det var en kväll i september som barnen Hanna och Ella Byström var ensamma med sin pappa Henrik, 40, eftersom mamma Annica jobbade natt.

Normalt brukar Henrik inte vara ensam med barnen en längre stund, då han 2010 drabbades av en hjärnblödning som nästan kostade honom livet, och som han ännu inte återhämtat sig till fullo från, som GT har skrivit om.

Men just den här lördagskvällen så blev det så. Medan Henrik gick och la sig i familjens hus i Kil, satt flickorna i rummet bredvid och tittade på tv. Då hörde de plötsligt en smäll. De sprang till sovrummet och hittade Henrik liggandes på golvet. Han var fortfarande vid medvetande och sa att det var okej, men flickorna ringde Annica ändå.

ANNONS

– Jag tyckte det var lite konstigt att han hade trillat ur sängen, men tänkte att det inte var någon större fara då Henrik berättade att det gick bra och att han återigen kunde ta sig upp till sängen, säger Annica.

Fick två hjärninfarkter

När de lagt på ringde telefonen snart igen - och den här gången var det allvar - Henrik hade drabbats av två hjärninfarkter.

– De ringde och sa att pappa behövde gå på toaletten, men då sa Henrik att det inte gick för att foten var sned, vilket kan hända då han har spasmer sedan första stroken. Men då börjar tjejerna gallskrika för att Henrik ramlade ihop igen, "ring 112 mamma", sa de och la på.

Annica fick panik då hon satt på jobbet och inte kunde göra någonting för att trösta sina barn. Hon försökte ringa till dem, men de tutade upptaget. Hon tänkte först att de hade glömt att lägga på och blev orolig. Men det visade sig att de själva hade ringt 112 och bett om ambulans.

– De pratade med larmoperatören ända fram tills det att ambulansen kom. Jag storgrät för att jag tyckte att det var så otroligt. Att de klarade av att göra som de gjorde i en fruktansvärd situation. De är ju så små. Jag är så himla stolt, berättar Annica.

ANNONS

Såg först mörkt ut

Välpå sjukhuset ser det mörkt ut för Henrik. Läkarna förklaradeatt de inte vissteom Henrik kunde klara sig. Men vid dag nummer tre på sjukhuset så hände något.

– Då bara vände allting. Han andades bättre och kunde kopplas bort från respiratorn. Jag förstod ingenting, jag som hade planerat hans begravning. Nu ska han istället träna på att gå och att använda sina händer ordentligt. Nu är han likadan som han var innan detta hände, säger Annica.

Att döttrarna Hanna och Ella räddade livet på sin pappa är Annica övertygad om.

– Jag tror absolut att de räddade livet på honom. Alla har berömt dem jättemycket efter händelsen, men de förstår inte riktigt hur duktiga de har varit.

ANNONS