Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Våldtäktsåtalet är det första i sitt slag sedan den nya sexualbrottslagen infördes sommaren 2018. Arkivbild.

Döms för våldtäkt av offer för människohandel

En 69-årig man döms för oaktsam våldtäkt efter att ha köpt sex av en kvinna som var utsatt för människohandel.

En kvinna kom förra sommaren till Sverige från Rumänien. Enligt åklagaren fördes hon hit av två män och syftet var prostitution. En av männen ska ha fått kvinnan att tro att de två hade en kärleksrelation, medan den andre mannen ska ha dödshotat, kränkt och slagit kvinnan för att behålla kontrollen över henne.

I Sverige såldes kvinnan till en lång rad män som har åtalats för köp av sexuell tjänst.

Överväger överklagan

En av sexköparna, en 69-årig man, stod åtalad för två fall av våldtäkt då han enligt åklagaren Anneli Tirud Wallin insett att kvinnan var utsatt för människohandel och därför inte deltog frivilligt. Det är första gången någon har åtalats för våldtäkt i ett liknande fall enligt den nya sexualbrottslagstiftningen, som bygger just på att sex ska vara frivilligt.

I andra hand yrkade Wallin på oaktsam våldtäkt, vilket också är den linje som Uppsala tingsrätt går på. Påföljden för mannen blir ett års fängelse.

- Jag tycker att det är bra att tingsrätten dömer honom för åtminstone oaktsam våldtäkt. Jag får överväga om jag ska överklaga domen, säger Wallin.

Om domen står sig innebär det att personer som köper sex inte längre kan utgå från att bara få böter, anser åklagaren.

- De riskerar i stället att fällas för våldtäkt. Det är en milstolpe i svensk rätt.

Principiellt viktigt

De två männen som förde kvinnan till Sverige döms för människohandel och den ena av dem döms också för olaga hot och dopningsbrott. Påföljden för männen blir fängelse och utvisning.

Kvinnans målsägandebiträde Silvia Ingolfsdottir Åkermark välkomnar domarna.

- Det var väldigt viktigt att domen blev för människohandel och inte för grovt koppleri, säger hon.

Grovt koppleri var vad åklagaren yrkade på i andra hand för de två männen.

Ingolfsdottir Åkermark tycker även att det är principiellt betydelsefullt att en av sexköparna döms för oaktsam våldtäkt.

- Det är viktigt att man verkligen inser vad det här handlar om, framför allt när det gäller offer för människohandel. Det är modernt slaveri kan man säga, säger hon.

69-åringens försvarare Anders Norman skriver i ett meddelande till TT att han för närvarande inte kommer att kommentera domen.