Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mannen dömdes till sju års fängelse. Arkivbild

Döms för hundratals barnsexbrott

En 47-årig man från Ulricehamn döms till sju års fängelse för att ha utsatt över 100 unga flickor för sexbrott via internet – i ett av de största målen i sitt slag.

Borås tingsrätt anser det bevisat att mannen har utsatt flickorna för konversationer av sexuell karaktär via olika forum på nätet som Kik och Skype. Många av de drabbade var mellan 12 och 14 år när de utsattes för övergreppen, den yngsta var 10 år.

- Det är en väldigt omfattande dom, på cirka 700 sidor, så jag har inte hunnit läsa den i sin helhet. Men jag kan konstatera att tingsrätten i huvudsak har bifallit åtalet, säger åklagare Åsa Askenbäck.

Mannen har verkat under falsk identitet och utgett sig för att vara en jämnårig kille eller tjej för att lura flickorna att visa sig nakna och utföra sexuella handlingar framför webbkameran, "många gånger genom ihärdigt tjatande", skriver rätten i domen.

Att han låtsats vara någon annan gör "att det har varit frågan om ett synnerligen förslaget och utstuderat beteende", tycker rätten, som dömer mannen för sexualbrott mot 110 flickor.

Bland de största målen

Det sammanlagda antalet brott han döms för är över 600 stycken och de har begåtts under en femårsperiod. Målet är ett av de största någonsin i Sverige vad gäller sexbrott mot barn på nätet.

- Mig veterligen är det ett av de största, i den här typen av ärenden, säger Åsa Askenbäck.

Mannen frias dock för ett 20-tal brott.

- Det där kommer jag och min kollega sätta oss ner och analysera, och se om det är någon del vi inte är nöjda med. Men han är dömd för huvuddelen.

Lång rättegång

Rättegången var lång och pågick i 44 dagar.

- Det var 116 målsägande. Huvuddelen av dem har deltagit och hörts vid förhandlingen. Det var väldigt många som skulle höras och väldigt mycket chattmaterial som skulle gås igenom.

Mannen döms bland annat för grovt sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt ofredande, barnpornografibrott, grovt förtal och grov fridskränkning.

Erkänt en del brott

Den grova fridskränkningen handlar om att han, enligt domen, under en längre tid har utfört systematiska övergrepp på sin i dag tonåriga dotter genom att misshandla henne, bland annat genom slag på armarna.

47-åringen har erkänt en del av brotten, men nekar till andra. Enligt mannens advokat Mats Svanberg saknas tillräckligt med bevis för att bekräfta att det enbart är den åtalade som haft kontakt med flickorna.

Mannen, som är tidigare ostraffad, ska stanna i häkte tills domen vinner laga kraft. Han ska också betala skadestånd till offren.