Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Drygt åtta av tio av de män som dömts för överfallsvåldtäkter är födda utanför Sverige. Arkivbild.

Dömda våldtäktsmän ofta födda utomlands

De senaste fem åren har 843 män dömts i Sverige för våldtäkt eller våldtäktsförsök. 58 procent av dem är födda utomlands, visar en granskning som Uppdrag granskning gjort.

Hittills har det inte gjorts någon forskning på varför utrikesfödda är överrepresenterade i sexualbrottsstatistiken, något både politiker och brottsforskare efterlyser. Så sent som i våras öppnade Brå för att genomföra studier kring sexualbrott och gärningsmäns ursprung.

- Det är viktigt att granska ett så avskyvärt brott, som skapar sår i själen för många för resten av livet, säger statsminister Stefan Löfven till Aftonbladet under ett besök i Örebro.

Hårdare straff

Löfven säger att det är på grund av brottets karaktär som regeringen har gått fram med förslag om höjda straff för grov våldtäkt.

- Och vi vill gå vidare och höja straffet för våldtäkt. I samband med det, eftersom vi betraktar brottet som så grovt, ska vi också se över möjligheterna till att man blir utvisad.

Uppdrag granskning har gått igenom samtliga fällande domar de senaste fem åren. Granskningen visar att över hälften av de dömda gärningsmännen är födda utanför Europa och nästan 40 procent kommer från Mellanöstern eller Afrika.

För överfallsvåldtäkter, försök eller fullbordade, är siffran högre, 97 av 129 dömda är födda utanför Europa. När det gäller denna brottsrubricering var drygt åtta av tio av de dömda gärningsmännen födda i ett annat land. 40 procent av dem hade varit i Sverige ett år eller mindre.

Undersöka orsaker

Kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki förbereder en ansökan om anslag till forskning om vad som ligger bakom överrepresentationen.

- Många av dem har inte levt över huvud taget i sina länder utan lämnat dem väldigt tidigt. Många av dem har efter detta levt på gator i Teheran, i Paris, i Stockholm. De har levt i grovt maskuliniserade miljöer och bara umgåtts med andra män. De har levt under väldigt svåra omständigheter och rätt ofta försörjt sig på brott, säger han till Uppdrag granskning.

- Hur mycket är etnicitet och hur mycket är fattigdom? frågar han sig.