Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Cannabis. Arkivbild.

Dömda för drograttfylla kan frias

Nästan 300 personer har felaktigt dömts för drograttfylla under 2008–2015 efter att åklagare och domare missuppfattat Rättsmedicinalverkets analyssvar, enligt Åklagarmyndigheten. Personerna kan nu få resning.

- Rättsmedicinalverket har inte utformat sina analyssvar för att åklagare och domstolar ska kunna tolka dem korrekt, säger Johan Bülow, kammaråklagare vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Malmö.

Gruppen har dömts för drograttfylleri efter att analyserna visat att de haft THC-syra i blodet, som bildas när den aktiva substansen i cannabis, THC, bryts ned. Men till skillnad från THC är själva syran inte narkotikaklassad – och de har därför inte begått ett brott när de kört ett fordon med THC-syra i kroppen.

Resning beviljas dock endast för drograttfylleri – i de flesta fall har de även dömts för ringa narkotikabrott eftersom de bevisligen använt cannabis.

- Den stora saken är att människor kan ha blivit av med sitt körkört. Därför kommer vi att underrätta Transportstyrelsen efterhand vi får in domar, säger Johan Bülow.

De som skrivit under ett strafföreläggande kan gå helt fria om preskriptionstiden på två år har passerats, eftersom alla lagföringar rivs upp när ett strafföreläggande återkallas.