Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/29

Dömd till livstids fängelse efter sommarstugemorden

Experter har kallat fallet historiskt. Att flerbarnsmamman Johanna Möller ligger bakom mordet på sin make och pappa Göran samt mordförsök på sin mamma har tingsrätten redan meddelat. Under måndagsförmiddagen meddelar Västmanslands tingrätt att Johanna Möller döms för livstids fängelsen och expojkvännen Mohammad Rajabi döms till 14 års fängelse.

Artikeln fortsätter nedanför direktrapporteringen.

Två gånger - med ett års mellanrum - har det gjorts larmsamtal från en och samma sommarstuga vid Hjälmaren i Arboga:

Första gången, på morgonen den åttonde augusti 2015, ringde Johanna Möller 112:
– Jag och min man är ute på landet med våra barn men nu hittar jag inte min man. Och båten är borta, sa hon i samtalet.

Det framgår av samtalsutskriften att hon snyftade under samtalet. 
– Han skulle komma upp i huset men han kom aldrig upp i går kväll, så somnade jag väl och sedan i morse när vi tänkte då var han kanske här nere men nej.

Senare hittades maken död i vattnet och polisen tyckte att det verkade vara en drunkningsolycka.

LÄS MER: Misstankarna: Arbogakvinnan försökte få sin make dödad i över ett år

LÄS MER: Uppgifter: Dottern gav maken en spruta som gjorde honom sjuk

"Jag håller på att dö"

Ett år senare, på kvällen den tredje augusti 2016, ringde Johanna Möllers mamma 112.
– Jag är allvarligt skadad och min man ligger död i sängen. Det är någon som kommit in och gjort något med oss, sa hon och fortsatte.
– Jag håller på att dö.

Mammans liv kunde räddas och till en början misstänkte polisen att det var hon som mördat sin man Göran innan hon skadade sig själv.

Men snart riktades misstankarna i stället mot Johanna Möller och hennes dåvarande pojkvän Mohammad Rajabi. Redan under mordkvällen nämnde mamman sin dotter som en som skulle kunna skada henne och Göran.

LÄS MER: Polisen misstänker: Göran, 68, mördades av sin dotter

Ville få ut pengarna

När utredning pågick rörande vad som hänt i sommarstugan kvällen den tredje augusti beslutades det att det skulle inledas en förundersökning för att få fram om det även låg brott bakom Johanna Möllers makes död. Även där var Johanna Möller huvudmisstänkt.

Det fanns en livförsäkring på maken och enligt försäkringsbolaget var det Johanna Möller som tecknat försäkringen i makens namn - utan hans godkännande. Dessutom menar de att Johanna Möller förgiftat maken under en resa bara någon månad efter att försäkringen tecknades.

Försäkringsbolaget misstänkte därför att Johanna Möller mördat sin man och fått det att se ut som en olycka för att få ut pengarna.

LÄS MER: Nu öppnas makens grav

"Massmördare"

Johanna Möller har från start nekat till all inblandning i de två morden och mordförsöket.
– När blev jag en massmördare?, utbrast hon i ett förhör när polisen berättade om misstankarna mot henne.

Enligt henne är makens död en olycka som inträffade när hon låg och sov med deras gemensamma barn. Och mordet och morförsöket på föräldrarna har hon skyllt på andra.

Själv har hon lämnat en lång rad med olika versioner om vad hon gjorde under mordkvällen. Det har rört sig om allt från att hon var hemma till att hon skulle köpa ett vapen och sälja sex. Och alla versioner har polisens utredare kunnat slå hål på.

LÄS MER: Arbogakvinnan: "När blev jag en massmördare?"

Erkännandet

Dessutom har hennes medhjälpare, expojkvännen Mohammad Rajabi, erkänt att det var han som dödade Johanna Möllers pappa och försökt mörda hennes mamma.

"Jag Mohammad Rajabi född XX, erkänner mord, och det är Göran och sen försök till mord när det gäller NN. Och jag har erkänt detta brott och nu berättar jag för er att det här brottet som har begåtts, det var jag tillsammans med Johanna som har utfört det. Och det var ingen annan person närvarande där förutom jag och Johanna. Och fram till sommarstugan Johanna följde med mig dit", löd hans erkännande i förhöret.
Han åtalades för mord och mordförsök.

LÄS MER: Så satte Mohammad Rajabi dit sin flickvän

Drevs av pengar

Johanna Möller åtalades för morden på maken och pappan och mordförsöket på mamman.

Dessutom åtalades hon för en rad andra brott. Bland annat för stämpling till mord för att försökt få anhöriga att döda hennes make innan han drunknade och försök till grovt bedrägeri för att ha tecknat den falska livförsäkringen på sin make.

Även vid attacken mot föräldrarna ska Johanna Möller ha drivits av pengar, enligt åklagarna.
– Vi tror att det huvudsakliga motivet till båda de här grova brotten är ekonomiska, sa kammaråklagare Jessica Wenna i samband med att åtal väcktes.
– Vi kan se att hon var i en situation när hon ville ha mer pengar både 2015 och 2016, fortsatte hon.

LÄS MER: Föräldrarna ville stryka Arbogakvinnan ur testamentet

Mamman om de djupa såren

Den åttonde maj inleddes rättegången i Västmanlands tingsrätt och pågick sedan fram till slutet av juni. Medan Mohammad Rajabi berättade sin version rörande mordet och mordförsöket på föräldrarna fortsatte Johanna Möller att neka.

Hon kommenterade också varför hon under polisförhören lämnat så många olika versioner om vad hon gjorde kvällen när föräldrarna knivhöggs.
– Jag har berättat olika versioner och tagit lite från någon berättelse och lite från någon annan. Till slut trodde jag på dem själv. Alla tidigare versioner är lögn och påhitt som beror på mitt psykiska tillstånd, sa hon enligt VLT och fortsatte.
– Jag var manisk och psykotisk.

Den version som hon står för är att hon var hemma men ute en sväng och handlade.

Samtidigt fick Johanna Möller, under rättegången, också sitta och lyssna på hur hennes egna barn sagt att de tror att hon är skyldig och hon har hört sin mamma berätta om de djupa såren dottern orsakat henne.
– Vissa dagar försöker jag bara överleva. Jag kan inte tänka på framtiden. Jag tänker bara på morgondagen, sa mamman under rättegången enligt TT.

LÄS MER: Pojkvännen bad mamman om ursäkt

Johanna Möller: Skyldig

När rättegången avslutades meddelade rätten att de anser att det är bevisat - Johanna Möller och Mohammad Rajabi är skyldiga.

Johanna Möller är skyldig till "i vart fall anstiftan av mord" på sin make samt mord och mordförsök på sina föräldrar, skrev rätten i ett beslut. Dessutom anser de att Johanna Möller gjort sig skyldig till stämpling till grov misshandel, flera fall av stämpling till mord, försök till grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund, grovt bedrägeri, urkundsförfalskning, givande av muta och hot mot tjänsteman.

Rätten beslutade att de två åtalade skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, den visade att ingen av dem led av en allvarlig psykisk störning när brotten begicks.

När rättegången återupptogs den sjunde augusti yrkade åklagaren att de båda skulle dömas till fängelse på livstid. Senare kom uppgifterna om att Mohammad Rajabi bara var 20 år när han dödade Johanna Möllers pappa och försökte mörda hennes mamma. Då kan man inte få ett livstidsstraff. Istället har åklagaren yrkat på fängelse i 14 år, enligt Sveriges Radio.

LÄS MER: Johanna Möller skyldig till mord

LÄS MER: Rajabi: Från 14-årig skomakare till mördare

Massi Fritz: "Gå till svensk kriminalhistoria"

Inför domen kommenterade stjärnadvokaten Elisabeth Massi Fritz fallet:
- Det finns i målet en mängd försvårande omständigheter, brotten har begåtts med stor hänsynslöshet, råhet och grymhet. Det finns även ett planerande och tydligt motiv. Beträffande brotten mot Arbogakvinnans föräldrar är det brott som har riktats mot två gamla människor, i deras hem, de har varit totalt försvarslösa och upplevts en stor dödsångest. Mamman överlevde och hennes lidande måste ha lett till ett synnerligen stort lidande som kommer vara livslångt, sa hon och fortsatte.
- Det här är ett mål som kommer gå till svensk kriminalhistoria.

Elisabeth Massi Fritz gissade även på långa fängelsestraff:
- Arbogakvinnans och expojkvännens brottsliga handlingar kommer bestraffas hårt och det kommer bli en fällande dom. Straffvärdet ska ligga på Sveriges strängaste straff, ett livstidsfängelsestraff. Jag ser inget annat straff än livstids fängelsestraff för Arbogakvinnan.

Rörande Mohammad Rajabi säger hon att hans ålder spelar in för vilket straff han kan dömas till.

Fängelse på livstid

Under måndagsförmiddagen meddelade Västmanlands tingsrätt att Johanna Möller döms för mord och försök till mord på sina föräldrar och anstiftan till mord på maken, stämpling till mord i flera fall, stämpling till grov misshandel i ett fall, grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund, givande av muta, urkundsförfalskning, och hot mot tjänsteman till fängelse på livstid.

Expojkvännen Mohammad Rajabi döms till mord och försök till mord till fängelse på 14-års fängelse och utvisas och förbjuds att återvända till Sverige.

Utöver fängelsedomarna ska såväl Johanna Möller som Mohammad Rajabi betala skadestånd till anhöriga till de mördade. Det handlar om Möllers makes familj och medlemmar ur hennes egen familj.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.