Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Högsta domstolen ger en 18-årig pojke från Västsverige som dömts för våldtäkt mot barn en ny chans att få sin sak prövad i rätten. Arkivbild.

Dömd för våldtäkt mot barn får ny chans av HD

En 18-årig pojke som dömts för våldtäkt mot barn får en ny rättslig prövning efter ett beslut i Högsta domstolen. Samtidigt inleder åklagaren en förundersökning om mened i fallet efter uppgifter om att vittnen har uppmanats att ljuga.

Det råder inga meningsskiljaktigheter om vad som hände en dag i maj 2016. Den åtalade pojken, som då var 16 år, har tillsammans med en då 13-årig flicka på lunchrasten gått in på en toalett på och haft sexuellt umgänge.

Men sedan går åsikterna isär. Pojken menar att det var på flickans initiativ, flickan menar att pojken tvingat henne. Under rättegången hördes två vittnen som gav stöd till flickans version.

Våldtäkt mot barn

I Vänersborgs tingsrätt dömdes pojken för våldtäkt mot barn, då han var medveten om att flickan var under 15 år. Straffet blev ungdomsvård och skadestånd. Pojken överklagade domen till hovrätten men drog tillbaka sin överklagan och vidare behandling av målet avskrevs.

Men efter att domen vunnit laga kraft vände sig pojkens advokat till Högsta domstolen (HD) och begärde att pojken skulle få chans till en ny prövning. Som skäl avgavs att man hittat nya bevis som pekar mot att vittnena uppmanats av ljuga i tingsrätten mot betalning. Advokaten kunde lämna in dokumentation av en chattkonversation mellan flickan och de två vittnena.

Får ny rättegång

Så i mitten på december beslutade HD att riva upp Hovrättens beslut att avskriva målet. Fallet återförvisades till hovrätten så att en ny rättegång kan hållas.

Ärendet har ännu inte tagits upp eftersom åklagaren vill utreda de nya anklagelserna mot flickan och vittnena, så att alla frågor kan behandlas samtidigt.

- Jag har inlett en förundersökning om mened och anstiftan till mened. Mer vill jag inte kommentera, säger kammaråklagare Katarina Olsson till TT.

Inte heller pojkens advokat vill ge några kommentarer. Målet kommer att tas upp i hovrätten så snart den nya förundersökningen är klar.