Dömd för sexbrott fyra gånger tidigare

ANNONS
|

Fängelsestraffen har inte haft någon avskräckande effekt på 42-årige Anders Eklund. Gång på gång har han begått nya sexbrott.

- Han har dömts för flera sexualbrott och även mördat tidigare. Frågan är hur samhällets reaktion skulle ha varit för att han inte skulle ha blivit en återfallsmördare, säger Anders Forsman, professor och en av landets ledande experter i rättspsykiatri.

- Om han inte har fått någon behandling är det en brist. Det kan man kritisera samhället för.

När 42-åringen blottat sig i Sandviken år 2000 blev påföljden dagsböter. En felbedömning, menar Bengt Hasselrot, psykolog på Skogomefängelset i Göteborg, Sveriges största anstalt för sexbrottslingar.

ANNONS

- Blottning har underskattats, för det finns belägg för att brottsligheten ofta eskalerar. Det är oerhört viktigt att vi får in förövarna i behandling och därför bör de dömas till fängelse eller kontraktsvård.

På Skogome erbjuds intagna sedan 2002 behandling i ros-programmet, (relation och samlevnad) och behandling har effekt visar internationella studier.

- Omkring 34 procent av ickebehandlade sexbrottslingar återfaller inom fem år. För behandlade brottslingar är siffran 15 procent, säger Bengt Hasselrot.

Men vissa sexbrottslingar får ingen behandling alls. Rosprogrammet är ännu inte utbyggt på alla anstalter.

Att 42-åringen har en personlighetsstörning råder det ingen tvekan om, menar Anders Forsman.

- Jag har inga närmare kunskaper om just honom, jag har inte träffat honom. Men det är givetvis en sjuk person. Däremot har alla avvikelser vi ser hos gärningsmännen inte en medicinsk psykiatrisk diagnos.

42-åringens tidigare brottsoffer, så vitt vi vet, har som yngst varit en tonåring. Nu har han gett sig på ett barn - är det förvånande?

- Nej, jag tror inte man behöver se det så att han ska ha utvecklat i en pedofil riktning utan mer som slumpen. Han har nog bara olyckligtvis råkat korsat flickans bana och fått en impuls.

ANNONS