Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Dömd för kanonsalut på fest

Förre regionrådet Lars Bergsten dömdes för vållande av kroppsskada sedan han vid en en luciafest avfyrat en salutkanon på residenset i Vänersborg.
Domen på tisdagen blev 60 dagsböter à 290 kronor. Tingsrätten följde helt åklagarens yrkanden och Bergsten får dessutom betala 15.000 kronor i skadestånd till Bertil Törsäter, vars ena öga skadades av rester från saluten på kalaset 2005.

Törsäter hade yrkat 37.000 i skadestånd, men rätten tyckte att 15.000 kronor räckte.

Bergsten får också betala kostnaderna för sin egen försvare och Rösäters målsägarebiträde om totalt 52.000 kronor.

Tingsrätten konstaterar i sin dom att Bergsten själv laddat, placerat ut och avfyrat kanonen på residensets balkong. Redan det ifrågasätter rätten och menar att det var tveksamt om han över huvud taget borde ha avfyrat skott från balkongen.

Dessutom fastslår tingsrätten att Bergsten inte vidtagit några särskilda säkerhetsåtgärder. Slutsatsen är att genom att avfyra kanonen anser rätten att Bergsten har varit oaktsam. Denna oaktsamhet kan inte anses som ringa. Det råder därför ingen tvekan om att Bergsten ska dömas för vållande av kroppsskada.

Rätten noterar också att han inte förvissat sig om att kanonen stod säkert placerad och inte heller att balkongdörren var stängd. Han hade inte ens någon som bevakade att ingen kom in närheten av balkongdörren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.