Statsepidemiolog Anders Tegnell bedömer att så många äldre och sårbara nu är vaccinerade att vi kommer att se lägre dödstal i covid-19 framåt.
Statsepidemiolog Anders Tegnell bedömer att så många äldre och sårbara nu är vaccinerade att vi kommer att se lägre dödstal i covid-19 framåt. Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT

Dödstalen faller – Tegnell pekar på vaccineffekt

Antalet dödsfall i covid-19 faller och statsepidemiologen Anders Tegnell ser en koppling till att en stor del av de mest sköra har fått minst en dos vaccin.
– Det är sannolikt en vaccineffekt, säger han.

ANNONS
|

Smittspridningen i landet vänder uppåt igen och det från redan höga nivåer, något som oroar statsepidemiolog Anders Tegnell.

Men det finns också positiva tecken. Under torsdagens myndighetsgemensamma presskonferens rapporterades om fem nya dödsfall, alltså långt under de tal som rapporterades när det var som värst.

– Det är en lovande utveckling, som vi hoppas ska fortsätta, säger Anders Tegnell.

De mest sårbara är vaccinerade

Hittills har närmare 700 000 doser vaccin använts i landet. 455 000 svenskar har fått minst en dos och 235 000 har fått båda sina doser.

I första hand är de personer på särskilda boende för äldre som blivit vaccinerade och det är det som enligt Anders Tegnell gjort att dödstalen minskar.

ANNONS

– En allt större del av den mest sårbara delen av befolkningen har fått minst en dos. Och en dos ger ett ganska bra skydd, säger han.

I dagsläget har 83 procent av alla som bor på äldreboende fått minst en dos. Omkring 70 procent har fått båda sina doser.

Även bland personer som har hemtjänst börjar vaccinationsgraden komma upp i ganska höga nivåer, om än inte lika höga nivåer som på särskilda boende. Omkring 45 procent av de som har hemtjänst har fått en dos och 21 procent har fått båda sina doser.

Anders Tegnell konstaterar att det är tydligt att vaccineringen gett effekt: medan antalet fall som testat positivt för covid-19 ökar generellt så har den gått nedåt i alla åldersgrupper över 65 år.

– Och bland boende på särskilda boende minskar den mest, det talar för att är en vaccineffekt. Och det ser likadant ut när det gäller antalet avlidna. De minskar i alla grupper över 65 år, och minskningen går snabbast på särskilda boende.

Samma mönster i andra länder

Att det är just vaccineringen som ligger bakom fallande smittspridning och dödsfall bekräftas enligt Anders Tegnell av de rapporter som kommer från länder som kommit längre i sitt vaccinationsprogram, som Israel och Storbritannien, där man ser ett liknande mönster.

ANNONS

Det gör också att han vågar hoppas att dödstalen generellt i landet kan hålla sig på en något lägre nivå framåt.

– De kan komma att öka om smittspridningen ökar, men det är ju något vi kan styra över själva. Så vi hoppas att vi kan hålla dödstalen nere.

Även om man nu kan börja se effekter av vaccineringen och så positiva tendenser att man vågar börja lätta på restriktionerna kring besök hos äldre, så är takten i vaccineringen fortfarande inte så hög som man tidigare hoppades på att den skulle vara. Och på presskonferensen sa Anders Tegnell att det kommer att ta tid innan man lyft alla restriktioner.

– När vi ser att smittspridningen håller sig på en låg nivå hållbart över en längre tid kan vi börja lätta på dem efterhand. Men vi kommer nog att ha restriktioner under hela det här året.

Förbereder för en tredje dos

Redan nu har myndigheterna också börjat köpa in vaccination som ska levereras under hösten. Det berättade Sveriges vaccinationssamordnare Richard Bergström på en presskonferens tidigare på torsdagen.

Tanken är att ha en beredskap om det visar sig att man behöver ”toppa upp” med en tredje dos vaccin för att ge ett extra skydd – och för att man i dagsläget inte vet hur länge vaccineringen ger ett skydd.

ANNONS

– Vi vet inte om man måste vaccinera sig på nytt efter ett, två eller tre år. Det är något vi får se, säger Richard Bergström.

LÄS MER:Oklart hur många som följer råden om munskydd

LÄS MER:Så mycket tjänar vaccinbolagen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS