Dödsolycka på Sagerska palatset

ANNONS
|

Enligt Stockholmspolisen har en person avlidit på Sagerska palatset, Fredrik Reinfeldts bostad. Expressen uppger att det är en skyddsvakt som skottskadats. Personen ska dock inte ha arbetat för Säpo.

Polisen misstänker inget brott och vill inte avslöja vem personen är.

– Det är en person som har behörighet att vistas på området, men han har ingenting med riksdag eller regering att göra, säger Towe Hägg, presstalesman vid Stockholmspolisen.

Handlar det här om en olycka?

– Det kan man nog säga att det gör.

–Han hittades av en kollega i ett mindre rum med skottskador av sitt egen vapen, säger Sven-Erik Olsson, presstalesman på länskommunikationscentralen, till TT.

ANNONS

Aftonbladet hävdar att skyddsvakten tog sitt eget liv. Tidningen hänvisar till flera olika anonyma källor. Polisen har dock inte bekräftat detta.

Anders Lönnebo, vd på Svensk Bevakningstjänst där den avlidne mannen arbetade, säger till TT att mannen arbetat flera år i företaget.

–Han har jobbat här sedan 2006.

Mannen hade rätt att bära vapen, och uppfyllde de krav som krävs för att få arbeta som väktare och skyddsvakt.

–Vi har även löpande kontroller, säger Lönnebo.

TT: Fanns det några tecken på att mannen har mått dåligt?

–Nej, snarare tvärtom.

Stor polisstyrka utanför Sagerska

Utanför Sagerska palatset fanns fortfarande vid 15-tiden en väldigt stor polisstyrka. Två radiobilar, två piketbilar, en bil från Säkerhetspolisen, en ledningsbil och ett stort antal vanliga polisbilar stod uppradade utanför huvudentrén.

Ett stort antal nyfikna har samlats på Riksbron och följer noga händelserna på avstånd. Huvudentrén vaktas av fem poliser, och hela fasaden har spärrats av. Ingen ambulans är dock längre på plats.

– Stämningen är nyfiken. Folk undrar vad som har hänt, säger Mikael Delin, GP:s reporter på plats.

Förstod att något allvarligt hänt

En man som GP talat med stod och fiskade på Strömskajen när händelsen inträffade.

– Helt plötsligt kom jättemycket polisbilar. Man förstod direkt att det var något allvarligt som hade hänt, säger mannen, som vill vara anonym, till GP.

ANNONS

– Vi har spärrat av nu, pratar med personal, och inväntar teknisk personal, säger Towe Hägg.

Larmet om olyckan kom vid 13.11. Polisen bekräftade vid 14.45 att personen hade avlidit.

Vid 17-tiden var avspärrningarna fortfarande kvar.

- Det är fortfarande fyra pikébilar och en ledningsbil kvar. Det sitter poliser i bilarna och området är fortfarande avspärrat. Men de flesta i pressuppbådet har lämnat och det står inte längre kvar några samlingar av nyfikna, berättar GP:s Mikael Delin.

TT uppger att mannen som avled har arbetat som vakt sedan 1984. Han har jobbat som skyddsvakt på regeringskansliet sedan 1992 och 2006 anställdes han inom Svensk bevakningstjänst, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Skyddsvakter bevakar byggnader som utsetts till skyddsobjekt och där kravet på säkerhet är maximalt. De ska ha genomgått utbildning för väktare och skyddsvaktsutbildning och godkänns av länsstyrelsen.

ANNONS