Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

27 av 96 boende på ett äldreboende i Solna kommun har avlidit, skriver ett skyddsombud i en anmälan till Arbetsmiljöverket. Arkivbild. Bild: Naina Hel n Jåma/TT
27 av 96 boende på ett äldreboende i Solna kommun har avlidit, skriver ett skyddsombud i en anmälan till Arbetsmiljöverket. Arkivbild. Bild: Naina Hel n Jåma/TT

Dödsfall på äldreboende – skyddsombud larmar

En fjärdedel av samtliga boende på ett äldreboende i Solna kommun har avlidit. Det skriver ett skyddsombud i en anmälan till Arbetsmiljöverket, rapporterar flera medier med hänvisning till Nyhetsbyrån Siren.

”En extremt svår situation på boendet med hittills 27 avlidna av boendets totalt 96 äldre. Upp till hälften av personalstyrkan har varit eller är sjukskriven", skriver skyddsombudet i ett brev till Arbetsmiljöverket, enligt tidningen Mitti.

Det framgår inte i anmälan om de boende dött av covid-19, eller under vilken tidsperiod de boende har dött, skriver tidningen.

Syftet med anmälan ska dock vara att kräva skyddsutrustning och rutiner kring coronaviruset. Skyddsombudet kräver bland annat ”åtgärder kopplade till den stora smittorisken som arbetstagarna i sin utsatta position utsätts och exponeras för utifrån covid-19”, skriver Mitti.

Skyddsombudet ska även ha larmat om att "personal hindersfritt rör sig mellan avdelningar med såväl smittade som osmittade, i samma arbetskläder och med samma munskydd, med risk för ytterligare smittspridning”, står det i anmälan, enligt SVT.

Stefan Rehn, regionalt skyddsombud vid Kommunal, har inte skrivit anmälan själv men har varit behjälplig för det lokala skyddsombudet.

– Det är ett pågående ärende. Då brukar vi inte uttala oss. Bollen ligger hos Arbetsmiljöverket. Vi inväntar myndighetens bedömning, säger han till TT.

TT: Vet man om dödsfallen har med coronaviruset att göra?

– Jag kan inte gå in på det. Men det handlar om brister i arbetsmiljön som vi har sett, utifrån föreskriften om smitta och systematiskt arbetsmiljöarbete bland annat. Det är det vi kan gå in på.