Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En demonstration utanför Irans ambassad på Lindingö i november i fjol för den fängslade KI-forskaren Ahmedreza Djalali. Arkivbild.

Dödsdömde KI-forskarens advokat gripen i Iran

Den dödsdömde KI-forskaren Ahmadreza Djalalis advokat har gripits i Iran. Zeynab Taheri anklagas för "spridande av propaganda mot systemet". Djalali, som har suttit fängslad i över två år, dömdes i oktober förra året för påstått spioneri.

Zeynab Taheri greps den 19 juni. Djalali hade själv bett om att få henne som försvarare, sedan myndigheterna hävdat att han spionerat för Israels räkning och inlett den rättsliga process som ledde till en dödsdom.

Enligt Amnesty är det vanligt att advokater som försvarar politiska fångar trakasseras i Iran.

- Det här är inget gott tecken. Det visar på hur illa situationen är i Iran, säger Ami Hedenborg, talesperson för Amnesty Sverige, till TT.

Taheri anklagas också för "publicering av lögner" och "störande av den allmänna ordningen", skriver Amnesty på sin hemsida.

Ami Hedenborg berättar att de iranska myndigheterna inte har låtit Taheri försvara Djalali under själva rättsprocessen. Men Taheri har arbetat för Djalali – läkare och forskare i katastrofmedicin och som har både svenskt och iranskt medborgarskap – på andra sätt.

- Hon har verkligen aktivt varit verksam på många sätt under hela processen. Hon var den advokat han ville ha, men inte fick. Men hon har verkat på de sätt hon kunnat för hans fall, säger Hedenborg.

Sveriges relation med Iran har ansträngts av dödsdomen. Utrikesminister Margot Wallström (S) har sagt att Sverige driver på för att Djalalis straff inte ska verkställas.

Rättad: I en tidigare version av denna text angavs fel datum för när Zeynab Taheri greps. Rätt datum är den 19 juni.