Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Dödade sin vän - kom tillbaka till brottsplatsen

Mannen i 20-årsåldern knivdödade sin vän. Först flydde han från brottsplatsen - men han kom tillbaka. – Jag ser att han har en kniv i handen. Han säger att "det är jag som har slagit", rapporterade en polis efter händelsen. Mannen kunde därefter gripas och nu har han dömts till fängelse i åtta år - för dråp.

Vännerna, en man i övre tonåren och den andre i 20-årsåldern, hade bråkat. Flera vittnen har berättat om att konflikten rörde en tjej - som den nu dråpdömde mannen i 20-årsåldern tidigare varit tillsammans med.

Vittnena har berättat att mannen ska ha gjort hotfulla uttalanden "om andra mäns kontakt med hans tidigare flickvän", skriver åklagaren i stämningsansökan.
– "Ser jag någon kille röra (exflickvännen) och det är någon från Motala ska jag döda honom", berättar ett vittne att mannen sagt.

Knivhöggs i buken

Och exflickvännen berättade för polisen att mannen inte lämnade henne i fred.
– Varje kille jag kramade gick han på.

I mitten av december larmades polis och ambulans till Stadsparken i centrala Motala. 
– Vi har en kille här som blivit slagen med kniv, sa en person till SOS-operatören som gav inringaren instruktioner om hur de skulle göra för att försöka stoppa blödningen.

Offret var mannen i övre tonåren. Han hade fått ett knivhugg i buken. Ambulansen förde mannen i övre tonåren till sjukhuset men hans liv gick inte att rädda.

LÄS MER: Polisen misstänker: Flicka motivet till knivmord 

Återvände till brottsplatsen

Polisen spärrade av brottsplatsen och efter en stund såg en polis hur en man gick under avspärrningsbandet och mot platsen där knivskärningen skett.
– Jag ropar på honom att han ska komma tillbaka. Han vänder sig om och går i riktning mot mig och sträcker upp händerna och jag ser att han har en kniv i handen. Han säger att "det är jag som har slagit", berättar en polis om händelsen.

Mannen greps och i förhör sa mannen att han inte ville att det skulle gå så långt att kompisen dog.
– Jag håller på att försvara mig själv. Men jag kanske förhastade mig lite. För att han och hans bror skulle attackera mig, angripa mig. Han attackerade mig utan att jag förstod vad det handlade om, sa han i förhör.

Påstår att det var självförsvar

Han nekade till brott och menade att han agerat i självförsvar. Men i en rapport skrev rättsläkaren att det "är inget i skadebilden som tyder på att han blivit utsatt för våld", rörande den åtalade mannen.

Mannen säger att han inte vet varför han hade med sig kniven till platsen.
– Mina drömmar var inte att bli mördare. Jag skulle inte döda min vän, sa han i förhör.

Döms till fängelse

Åklagaren åtalade mannen för mord och i andra hand synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Åklagaren anser inte alls ska ha haft rätt till nödvärn utan begick gärningen med uppsåt.

På måndagen kom tingsrättens dom. De dömer mannen till åtta års fängelse för dråp. "Den samlade bedömningen av det som framkommit genom utredningen är att det genom denna är styrkt att (mannen i 20-årsåldern) medvetet huggit (offret) med kniv i buken och därigenom förorsakat (offrets) död", skriver tingsrätten i domen.

"Svartsjuk och kontrollerande"

Tingsrätten tar upp det faktum att mannen i 20-årsåldern "varit både svartsjuk och kontrollerande" rörande en tidigare flickvän. Men de anser inte att det framkommit något som bevisar att det skulle vara motivet till det dödande knivhugget, det vill säga att svartsjuka inte var det som drev mannen i 20-årsåldern att döda sin kompis. Han har alltså inte "handlat med avsiktsuppsåt".

De anser däremot att han "handlat med likgiltighetsuppsåt" - de skriver att det är ställt utom allt rimligt tvivel att mannen i 20-årsåldern förstod att kompisen skulle dö av det knivhugg som utdelades.

Eftersom det varit en diskussion innan knivhugget, där offret bland annat ska ha knuffat den nu dömde mannen, leder till att rätten anser att brottet ska rubriceras som dråp.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.