Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/6

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dödade kompisen på kokainfest – höjt straff i hovrätten

Pappornas champagne- och kokainfest spårade ur. En av dem högg ihjäl en annan. Den dömde mördaren tyckte att straffet var för hårt och överklagade. Nu höjs straffet i hovrätten.

De tre papporna hade en barnfri kväll i november förra året. De bestämde sig för att festa hemma hos en av dem i en lägenhet på Södermalm i Stockholm.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De köpte kokain och champagne och åt ostron, galetter och iransk kaviar.

Förutom kokainet ska de också ha rökt cannabis och tagit MDMA, som är en form av ecstacy, under kvällen.

LÄS MER: Högg ihjäl kompisen med japansk kockkniv under kokainfest

Trevlig kväll

I polisförhör berättade männen om hur trevligt de hade det när de lyssnade på musik, skojade med varandra, byggde en snölykta och skaffade konton på Facebook och på dejtingappen Tinder till en av dem.

Men plötsligt, när de satt och pratade om hur trevligt de hade det, reste sig en av männen, som är i 40-årsåldern, upp och gick fram till en av kamraterna.
– Han sa: "Det var du din djävul", berättade den tredje mannen senare i förhör.

Därefter ska han ha huggit mannen i bröstet med en kniv.

Den knivhuggne mannen försökte säga något men det kom inte ut något ljud. Istället föll han till golvet. Då ska mannen i 40-årsåldern ha gett sig på honom med flera slag.
– Samtidigt sa han "jag ska döda dig!", berättade vittnet i förhör.

Flydde från bostaden

Det skräckslagna vittnet flydde från lägenheten och larmade 112.
Men den knivhuggne mannens liv gick inte att rädda.

Knivmannen greps på platsen och försökte i förhör berätta vad som hände.
– Ja, jag högg honom i bröstet. Jag blev sur för att han gav mig massa droger. Jag tyckte han såg ut som NN, som att han ändrat skepnad till NN. Därför högg jag honom, ska han ha sagt enligt polisen.

Han skyllde det hela på "en snedtripp" av MDMA:t som han tog.
Och han har sedan dess hållit fast vid att han inte hade för avsikt att döda någon.

"Oväntad impulshandling"

Tingsrätten gjorde ändå bedömningen att det rörde sig om ett mord och dömde honom till fängelse i tolv år.

De skrev att "han var tillräckligt medveten om sitt handlande för att kunna hållas straffrättsligt ansvarig" för mordet på kompisen. De anser att han haft "gärningskontroll".
Fängelsestraffets längd motiverar de med att "gärningen närmast kan beskrivas som en oväntad impulshandling". Hans handlande beskrivs som ytterst svårförklarligt och det finns inget "reellt motiv".

Åklagaren ansåg att straffet var för lindrigt. I sitt överklagande till hovrätten skriver hon att "gärningen haft ett högre straffvärde än vad tingsrätten har funnit".

För hårt straff

Den dömde mördaren däremot ansåg att straffet var för hårt. I sitt överklagande skrev han och advokaten att straffet "ska nedsättas".

Återigen lyfter de fram att mannen inte uppsåtligen dödade sin vän. De kritiserar även vittnet och konstaterar att denne var påverkad av både alkohol och narkotika och därför "saknas tillförlitlighet". Enligt överklagandet ska vittnet ha tvingats ta tillbaka flera uppgifter han först lämnat i förhören när han fått dem motbevisade. Exempelvis att knivens handtag gick sönder. Men när han fick se en bild på den hela kniven ska han ha ändrat sig.
Under tidig sommar hölls rättegången i hovrätten och nu har deras dom fallit.

Avslag i hovrätten

Hovrätten nekar mannens begäran om sänkt straff och höjer istället straffet till 13 års fängelse. I domen konstaterar hovrätten att mannen visserligen agerat under ett psykotiskt tillstånd orsakat av narkotika, men att han haft tillräcklig kontroll över sina gärningar för ta sitt "straffrättsliga ansvar". 

Hovrätten konstaterar också att våldet skett helt oprovocerat och mordet begåtts med så kallat insiktsuppsåt. Den enda ändringen från tingsrättens dom är att straffet höjs till 13 års fängelse.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.