Soldaten i fråga hade befunnits sig på berget flera gånger tidigare.
Soldaten i fråga hade befunnits sig på berget flera gånger tidigare. Bild: Stian Lysberg Solum

Döda soldatens familj: ”Hjärtat går sönder”

En bergssoldat avled i veckan under en övning på Kebnekaise efter att ha dragits med i en lavin.
Under torsdagen höll försvarsmakten en presskonferens där ett meddelande från familjen lästes upp.
”Det finns inga ord som räcker till. Hjärtat går sönder”.

ANNONS
|

Vid lunchtid i tisdags utlöstes en lavin på Kebnekaise. En sökinsats inleddes och en person kunde hittas under snön. Han fördes till sjukhus i Tromsö i Norge med helikopter men hans liv gick inte att rädda.

Det framkom senare att den omkomna var en soldat vid Norrlands dragonregemente K4. Enligt Smålandsposten ska han vara hemmahörande i Kronobergs län.

Soldaterna som är specialutbildade för bergsterräng var på berget för att öva.

I en anmälan till Arbetsmiljöverket framgår det att soldaten gick på nordkammen när ett parti snö släppte. Han snubblade då till vilket ledde till att ett större flak lossnade. Samtidigt gled soldaten neråt och i samband med det utlöstes en lavin.

ANNONS

Familjens hälsning: ”Finns inga ord”

Under torsdagen höll försvarsmakten en pressträff med anledning av olyckan där soldatens familj skickat med en hälsning som lästes upp:

”Det finns inga ord som räcker till. Hjärtat går sönder, vi tänker på vår son, bror och alla som fick äran att lära känna honom, det finns ingen som han. Han levde ett intensivt liv och hann med så många äventyr. Han var en otroligt varmhjärtad, förstående och engagerad person. Tack för allt stöd och till alla som gjort allt för att rädda vår son och bror och tack för att ni hjälper oss att bevara hans minne. Ta hand om varandra.”

En av de främsta bergssoldaterna

Morgan Gustafsson, stabschef vid Norrlands dragonregemente, sa efter presskonferensen i en intervju med TV4 att soldaten hade mycket hög kompetens när det kommer till att befinna sig i miljöer likt Kebnekaise.

– Soldaten var en av våra absolut främsta bergssoldater. Han var kompetent och duktig och han varit i området tidigare. Vi hade prognos för att han skulle få gå vidare och bygga ännu högre kompetens.

Under pressträffen sa man också att försvarsmakten nu fokuserar på att hjälpa anhöriga och familj. Övningen på Kebnekaise fortsätter.

LÄS MER:Soldaten snubblade och lavin utlöstes

LÄS MER:Soldat död efter lavin på Kebnekaise

LÄS MER:Fler militärhundar ska födas upp och utbildas

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS