Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det är viktigt att ha rätt lufttryck i däcken, både vintertid och på sommaren. Om trycket är mycket för lågt kan däckets livslängd halveras. Arkivbild.

Dåligt tryck sliter ut däcken i förtid

En bilist av sju har alldeles för lågt lufttryck i minst ett av bilens däck. Det ger sämre väggrepp, drar extra bränsle och gör att däcken slits ner fortare. Nu gör däckbranschen en ny koll på vägarna, i samarbete med polisen.

Däckbranschens informationsråd gör sedan flera år en så kallad däckrazzia i början av varje höst, tillsammans med flera myndigheter och organisationer. Principen är att däcken kollas, frivilligt, i samband med vissa av polisens ordinarie trafikkontroller.

En nyhet i förra årets razzia var att lufttrycket jämfördes med det rekommenderade för respektive bilmodell. Lufttrycket har kollats även tidigare, men inte på det sättet.

Mycket för lågt

Resultatet blev oväntat dystert. En bilist av sju hade väsentligt lägre tryck än rekommenderat, minst 30 procent sämre, på minst ett av däcken.

- 30 procent för lågt är mycket, säger Anders Hallberg, projektledare på Energimyndigheten, som jobbar med energimärkning av bildäck.

Det dåliga trycket får flera konsekvenser:

Bilen kan bli svår att manövrera om man måste bromsa eller styra undan hastigt.

Det går åt några procent mer drivmedel, vilket även ökar utsläppen.

Halverad livslängd

Däcket slits mycket fortare, vilket kostar pengar för bilisten och också ger onödig påverkan på miljön. Enligt däckbranschen kan däckens livslängd halveras om trycket är 30 procent lägre än rekommenderat.

- Man bör kolla trycket i däcken vid varannan tankning ungefär, säger Anders Hallberg.

Han tror att det behövs mer information till bilister om hur viktigt det är att se till däcken.

I förra höstens razzia hade tre av fyra bilister inte kollat lufttrycket den senaste månaden, eller visste inte när det senast gjordes.

Årets däckrazzia görs denna vecka i Västra Götaland, Skåne och på Gotland.