Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dåligt och onödigt att byta lösenord ofta

Många måste komma ihåg en mängd olika lösenord och tvingas byta dem ofta på jobbet. Enligt en ny rapport från Internetstiftelsen i Sverige kan det vara onödigt och rent av dåligt för säkerheten.

I internetstiftelsens (IIS) undersökning presenteras siffror som berättar att hälften av de tillfrågade inte behöver hålla reda på fler en fem lösenord på jobbet. Men inom vissa yrken, till exempel IT- och kommunikationsbranschen, har de anställda betydligt fler att hålla i minnet. Det viktigaste rådet IIS presenterar är att satsa på långa lösenord som innehåller komplexa och ovanliga ord. En generell regel är att lösenord kortare än tio tecken är svaga, eftersom det då går att knäcka dem om man testar tillräckligt många kombinationer. Ett kort komplicerat ord med en blandning av bokstäver, siffror och tecken behöver alltså inte vara säkrare och är dessutom svårare att komma ihåg själv.

Byt lösenord när du byter partner

Enligt rapporten finns det en seglivad myt som säger att man ska byta lösenord ofta och regelbundet. På arbetsplatser tvingas de anställda ofta att göra det medan man privat får göra det när man själv vill. Det verkar resultera i att de som regelmässigt tvingas byta lösenord på jobbet väljer varianter som är alldeles för enkla. I rapporten trycker man även på att det är oerhört viktiga att byta lösenord när man byter partner. Relativt ofta sker det att personer som tidigare har varit i en relation med någon missbrukar exets lösenord för att hämnas eller göra skada.

Råd för säkra lösenord

Ett idealiskt lösenord är lätt att komma ihåg för användaren och svårt att lista ut för andra. Säkerhetsexpertens främsta råd är annars att ha olika lösenord för varje tjänst, som dessutom är långa och att hitta en metod att skapa lösenord som är smidig och fungerar just för dig. I rapporten lyfts ett uttalande från en av Microsofts säkerhetsexperter fram, som menar att finns inte ditt lösenord med bland de 10 000 vanligaste, då är du relativt säker. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.