Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vilken variant av coronaviruset som kommer att dominera i framtiden är det ingen som vet. Arkivbild.
Vilken variant av coronaviruset som kommer att dominera i framtiden är det ingen som vet. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Då väntas nästa våg av covid

Samtidigt som Folkhälsomyndigheten målat upp ett scenario med ny smittotopp redan i maj som "mindre trolig", konstaterar Sydafrika att en ny våg kan vara på gång, rapporterar Vetenskapsradion.

Immuniteten mot coronaviruset har börjat dala i Sydafrika och tillsammans med ändrade beteendemönster väntas landet snart träffas av en ny coronavåg. Kanske redan vid månadsskiftet april-maj, enligt Salim Abdool Karim, epidemiolog och professor i folkhälsovetenskap i Sydafrika, till radion:

– Sydafrikas epidemi har verkligen definierats av en serie vågor, med ungefär tre månaders mellanrum mellan varje våg.

Men även om topparna och dalarna har varit väldigt regelbundna i Sydafrika har läget sett annorlunda ut i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten (FHM), vars tjänstemän inte är lika säkra på att Sveriges mönster kommer att följa Sydafrikas.

Den under vintern dominerande omikronvarianten, som först upptäcktes i Sydafrika, har nu börjat plana ut med låga smittotal. Trots det konstaterar myndigheten att en helt ny variant av sars-cov-2 kan få fäste under våren på grund av minskad immunitet, med en topp redan i maj. Ändå är det något som FHM målat upp som ett mindre troligt scenario:

"Även om smittan skulle öka igen så är det osannolikt att många skulle drabbas av svår sjukdom", sade FHM:s statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande i februari.

Men vad det blir för variant och hur smittsam den är, är det ännu ingen som vet säkert.

– Vi har helt enkelt ingen aning. Men det är inte troligt att omikronvarianten är den sista varianten vi någonsin kommer att se, säger Salim Abdool Karim, till Vetenskapsradion.