Vilken variant av coronaviruset som kommer att dominera i framtiden är det ingen som vet. Arkivbild.
Vilken variant av coronaviruset som kommer att dominera i framtiden är det ingen som vet. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Då väntas nästa våg av covid

Samtidigt som Folkhälsomyndigheten målat upp ett scenario med ny smittotopp redan i maj som "mindre trolig", konstaterar Sydafrika att en ny våg kan vara på gång, rapporterar Vetenskapsradion.

ANNONS

Immuniteten mot coronaviruset har börjat dala i Sydafrika och tillsammans med ändrade beteendemönster väntas landet snart träffas av en ny coronavåg. Kanske redan vid månadsskiftet april-maj, enligt Salim Abdool Karim, epidemiolog och professor i folkhälsovetenskap i Sydafrika, till radion:

– Sydafrikas epidemi har verkligen definierats av en serie vågor, med ungefär tre månaders mellanrum mellan varje våg.

Men även om topparna och dalarna har varit väldigt regelbundna i Sydafrika har läget sett annorlunda ut i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten (FHM), vars tjänstemän inte är lika säkra på att Sveriges mönster kommer att följa Sydafrikas.

Den under vintern dominerande omikronvarianten, som först upptäcktes i Sydafrika, har nu börjat plana ut med låga smittotal. Trots det konstaterar myndigheten att en helt ny variant av sars-cov-2 kan få fäste under våren på grund av minskad immunitet, med en topp redan i maj. Ändå är det något som FHM målat upp som ett mindre troligt scenario:

ANNONS

"Även om smittan skulle öka igen så är det osannolikt att många skulle drabbas av svår sjukdom", sade FHM:s statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande i februari.

Men vad det blir för variant och hur smittsam den är, är det ännu ingen som vet säkert.

– Vi har helt enkelt ingen aning. Men det är inte troligt att omikronvarianten är den sista varianten vi någonsin kommer att se, säger Salim Abdool Karim, till Vetenskapsradion.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS