Då ska alla katter registreras hos Jordbruksverket

Hundar är sedan många år tillbaka registrerade, nu ska kattens status höjas genom att få ett eget kattregister. I början av 2023 är det lag på att id-märka och registrera sin katt i kattregistret hos Jordbruksverket.

ANNONS
|

Den 2 januari 2023 öppnar Jordbruksverkets nya kattregister. Där ska alla katter födda 2008 och framåt registreras från och med då. Den nya lagen innebär också att katterna ska vara id-märkta antingen genom ett chip eller en tatuering.

Antalet katter i landet uppskattas till 1,4 miljoner och av dem bedöms runt 100 000 vara bortsprungna, övergivna eller avkommor till dem, vilka benämns som förvildade katter.

1,4 miljoner katter gör dem till det mest populära husdjuret i Sverige. Registrerade hundar är drygt 1 miljon.

De förvildade katterna är ett av skälen till att kattregistret införs menar Anders Elfström, avdelningschef på Jordbruksverket. Springer man på en bortsprungen katt är det lättare att hitta ägaren om katten är märkt. Är den omärkt kan man lättare placera om den till ett katthem. Men det finns fler skäl.

ANNONS

– Vi vill höja katternas status och likställa dem som ett viktigt sällskapsdjur. Och vi vill förbättra djurskyddet för dem, säger Anders Elfström.

Anders Elfström på Jordbruksverket menar att man bland annat vill höja kattens status genom det nya kattregistret.
Anders Elfström på Jordbruksverket menar att man bland annat vill höja kattens status genom det nya kattregistret. Bild: Tomas Magnusson/Jordbruksverket

Kattungar ska id-märkas och registreras

Det är obligatoriskt att id-märka och registrera sin katt i kattregistret från och med början av nästa år. Och man ska göra det så fort som möjligt.

Men Anders Elfström påpekar samtidigt att kattregistret är ett långsiktigt arbete, så kattägare ska inte känna någon stress över att deras husdjur ska vara anmält direkt när registret öppnar.

Det är inte bara vuxna katter som ska märkas och registreras, det ska även kattungar – innan de blivit fyra månader.

– Får man en kull ungar som man säljer eller ger bort, ligger det på den nya ägarens ansvar.

Kattens status ska höjas

När katten dör ska den sen avregistreras, säljs den ska den nya ägaren registrera ägarbytet.

Hur villiga är ägare att id-märka och anmäla sin katt till kattregistret?

– När vi gått ut på sociala medier är det många som sagt, äntligen, för man vill höja kattens status. Vi har fått mer positiva reaktioner än vi trodde, säger Anders Elfström.

Id-märker katten gör man hos en veterinär eller hos speciella id-märkare. Det kostar några hundralappar, per katt.

– Katter har man väldigt länge, så slår man ut den summan per år, blir det en liten summa.

ANNONS

Att registrera katten kostar 40 kronor, och görs digitalt via Jordbruksverkets e-tjänst, betalar gör man via swish eller med bankkort. Man kan också göra det via en blankett, då kostar det 100 kronor.

Vad kan hända om man inte registrerar och märker sin katt?

– Vi har inte skyddsansvar, utan det har Länsstyrelsen. Tillsammans med polisen och tullen kommer Länsstyrelsen att ha tillgång till registret. Så hittas en bortsprungen katt som är märkt har man goda chanser att få tillbaka den. Omärkta katter med ägare kommer att uppmanas att märka dem. Hittas ingen ägare, kommer alla inblandade hitta ett bra hem till katten, säger Anders Elfström.

LÄS MER:De räddar hemlösa katter – vill ha pengar till katthem

LÄS MER:Kändiskatten Kerstin Strömstedt är död – men hennes bok lever vidare

LÄS MER:Så många hundar heter Glenn i Göteborg

LÄS MER:Katterna som kan passa in med din personlighet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS