Då infaller påsken 2023

Påsken infaller som bekant under olika datum varje år. Denna vår kommer vi att fira påsk i början på april. Men varför flyttas påskhelgen runt i kalendern?

ANNONS
|

Påsken kan infalla tidigast den 22 mars och senast den 25 april. I år infaller påskafton den 8 april. De röda dagarna är som vanligt långfredagen och annandag påsk, så planerar man att resa bort är de stora resdagarna alltså på skärtorsdagen och annandag påsk.

Men varför firas påsk på olika datum varje år?

Den kristna påskdagen infaller först och främst alltid efter vårddagjämning – och mer exakt under den första söndagen efter fullmåne. Detta beslutades det om under ett kyrkomöte i Nicaea år 325.

Påsken är kristendomens viktigaste helg och man firar att Jesus uppstod två dagar efter att han hade dött på korset.

När är det påsklov?

Påsklovet infaller antingen veckan innan eller veckan efter påsk. I år har skolorna i Sverige påsklov vecka 14 eller 15.

ANNONS

I Göteborg och Stockholm infaller påsklovet 2023 vecka 15, alltså veckan efter påsk (11-14 april).

I Malmö och Uppsala har eleverna påsklov vecka 14 (3-6 april).

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS