Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mohammad Fazlhashemi är professor i islamisk teologi och filosofi på Uppsala universitet. Foto: Pressbild

Därför skakar vissa muslimer inte hand

Islamprofessorn: "En gammal tradition bland konservativa muslimer"

Varför vill inte vissa muslimer skaka hand med kvinnor? Det reder GP ut tillsammans med Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi på Uppsala universitet. Han varnar samtidigt för att debatten kan utnyttjas av terrorister.

Att en muslimsk man inte vill skaka hand med en kvinna som i fallet med Yasri Khan, vad beror det på?

– Det bygger på gamla traditioner bland vissa grupper av muslimer, främst bland konservativa och traditionella grupper. Det bygger dels på en specifik tolkning av islam och dels traditioner. Som att män bär skägg och kvinnor bär hijab till exempel. För dessa konservativa grupper ingår även att kroppsberöring med det andra könet inte sker utanför äktenskap och släkt. Men det handlar inte enbart om en islamisk tradition, liknande traditioner förekommer också bland ortodoxa judar till exempel.

Hur vanlig är den här traditionen inom islam?

– För de allra flesta muslimer är detta en icke-fråga. Frågar du pragmatiska och vänsterinriktade muslimer så är det ofta självklart att skaka hand. Det finns även lärda muslimer som menar att man bör ta i hand om motparten kan uppleva det som kränkande att avstå. Men sen finns det givetvis också konservativa muslimer. De är dock ingen majoritet i sekulära länder.

Det förs ibland fram påståenden om att vissa muslimska män inte skakar hand med kvinnor för att de anses vara ”orena”. Aftonbladets Lena Mellin hävdade det bland annat om Yasri Khan. Stämmer det?

– Nej, det stämmer inte. Det där är ett vanligt påhitt som sprids bland folk som är dåligt pålästa. Att vissa muslimer inte skakar hand handlar i grunden om gammal religiös signaletik och gamla patriarkala strukturer. Jag är förvånad över att sådana myter sprids av ledande personer. Det här handlar om patriarkala traditioner, inte om orenhet. Ett annat påstående som också sprids i debatten är att detta handlar om islamister. Det är också fel, för det finns många islamister som faktiskt skakar hand.

Hur går debatten om detta bland muslimer?

– I grunden blir ju detta en debatt om pluralism och individualism. Bör vi vara pragmatiska och försöka undvika att kränka personer som kanske vill skaka hand eller ska samhället acceptera olika sätt att hälsa på. Samtidigt ska man vara medveten om att debatten kan utnyttjas av mörka krafter om den blir allt för ensidig.

På vilket sätt då?

– Varje gång ett sådant här drev pågår tackar och bugar grupper som Islamiska staten. Deras budskap handlar mycket om att "renläriga" muslimer aldrig kan bli accepterade i det västerländska samhället. De kommer exponera denna debatt om Kaplan och Yasri Khan maximalt för att värva medlemmar. Nu kommer de kunna säga: "Kolla på de här muslimerna. De försökte anpassa sig men blir ändå behandlade på det här sättet. Vad var det vi sa." Den faran ska man vara medveten om.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.