Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/7

Därför ombildas regeringen – enkelt förklarat

På torsdagen presenterade statsminister Stefan Löfven sin nya regering. Här kommer en kort sammanfattning av IT-skandalen och vad som ledde fram till regeringsombildningen.

 

 

Torsdag, 27 juli: Anna Johansson (S), infrastrukturminister och Anders Ygeman (S) inrikesminister, lämnar regeringen. I och med det fick allianspartierna bort två av de tre ministrar de ville få bort. 

Den tredje, försvarsminister Peter Hultqvist (S), kommer fortsätta att vara försvarsminister, säger Stefan Löfven. Han menar att alliansens krav på Hultqvists avgång är "oseriös". 

Chansningen – upplösning i höst

Att behålla Hultqvist är en chansning av Löfven. Senare på torsdagen gav alliansen beskedet att de kommer fortsätta kräva försvarsministerns avgång.

Men de gav samtidigt beskedet att de inte längre har så bråttom med det. Alliansen vill nämligen inte försöka få till ett extrainkallat möte för riksdagen längre, nu när två ministrar trots allt avgått. 

Hur det går vi veta när riksdagen öppnar i september.

Totalt tre ministrar borta

Utöver Johansson och Ygeman så kommer även Gabriel Wikström (S) att lämna sin post som folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister. Wikström lämnar på grund av hälsoskäl.

Triangelbyte

Tomas Eneroth (S) tar över Anna Johanssons post som infrastrukturminister. Anders Ygeman tar i sin tur över Eneroths post som gruppledare för (S) i riksdagen.

Annika Strandhäll uppgraderas från socialförsäkringsminister till socialminister. Det betyder bland annat att hon får ta över Avgående Wikströms ansvarsområden. 

Dubbelministern: Justitieminister Morgan Johansson (S), blir nu dessutom inrikesminister.

Jokern

Kommunalrådet från Kristianstad, Heléne Fritzon, blir ny med ansvar för migration och asylfrågor. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.