Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Därför kidnappades och mördades Ramin Sherzaj

I april förra året kidnappades Ramin Sherzaj, 23, i Gävle. Flera veckor senare hittades han mördad 18 mil därifrån. Ramin Sherzaj visste att hans liv svävade i fara. Han hade polisanmält mordhoten som han hade fått ta emot. Nu åtalas nio personer för inblandning i försvinnandet och mordet. En av dem ska ha haft en relation med Ramin Sherzaj. Och den utlösande faktorn kan vara en bild på Facebook. ​– Det här med att det blir en så stark reaktion på en Facebookbild, det är inte vanlig svartsjuka då menar jag, utan det är heder bakom, säger kammaråklagare Elisabeth Hermanrud.

Strax innan nio på kvällen den fjärde april blev Ramin Sherzaj indragen i en bil av flera maskerade personer mot sin vilja. Han befann sig då på Slottsparkeringen i centrala Gävle. Därefter rivstartade bilen och vittnen har berättat om hur däcken "skrek" när den körde därifrån.
Polisen inledde en förundersökning rörande människorov.
Drygt ett dygn senare hittades en utbränd bil norr om Timrå som vittnen sett i samband med kidnappningen.
– Vi vet vem som äger bilen, men vi vill se om den kan anknytas till de olika brottsplatserna, sa då polisens presstalesperson Mikael Hedström till TT.

LÄS MER: Den döde mannen tros vara kidnappade Ramin 

Hittades död 18 mil bort

Den 20 maj klockan 12.29 kom larmet om att en person hade hittat en död person vid en skogsväg i en by söder om Sundsvall. Offret var Ramin Sherzaj. Han hade mördats.
Under utredningen riktade polisen in sig på totalt tio personer. Nu har nio av dem åtalats för inblandning i mordet och människorovet. Sex av de inblandade sitter häktade. En av dem är en kvinna i 25-årsåldern som haft en relation med Ramin Sherzaj.

Förhållandet misstänks vara grunden till brottet. Motivet till mordet är, enligt åklagaren, att återupprätta familjernas heder. Hon berättar att Ramin Sherzaj lagt ut en bild på Facebook där han är tillsammans med kvinnan. Detta ska enligt åklagaren vara den utlösande faktorn.
– Det är en bild där de syns tillsammans. I och för sig är de ganska nära varandra men det är ändå, enligt mig, ganska oskyldigt, säger kammaråklagare Elisabeth Hermanrud och fortsätter.
– Det här med att det blir en så stark reaktion på en Facebookbild, det är inte vanlig svartsjuka då menar jag, utan det är heder bakom. 

Haft olika roller

Åklagaren skriver i stämningsansökan att gärningsmännen "haft uppsåt att skada Ramin till liv eller hälsa" när de förde bort honom.

Enligt stämningsansökan blev Ramin Sherzaj misshandlad och därefter strypt till döds. Enligt misstankarna lämnades han sedan vid en bäck.

De åtalade misstänks för att ha haft olika roller.
Sju personer misstänks ha varit med och misshandlat och sedan strypt Ramin Sherzaj.

Kvinnan, som är i 25-årsåldern, är en av dem. Hon misstänks också för att ha lockat Ramin Sherzaj till sig och för att ha fört honom till Slottstorget - där befann sig de övriga misstänkta gärningsmännen. Kvinnan misstänks också för att ha väntat med att anmäla mannen försvunnen. Hon åtalas därför för människorov och mord, i andra hand medhjälp till dessa brott.

Två män åtalas för att ha hjälp till genom att passa de medåtalades barn och att svara i telefon åt denne. En annan misstänks bland annat för att ha "rengjort det nedblodade fordon som Ramin fördes bort i". En man misstänks för att ha kört runt på de misstänkta.

Förutom mord, människorov och medhjälp till dessa brott åtalas de inblandade för skyddande av brottsling, grovt brott.

Samtliga åtalade nekar till brott.

LÄS MER: Mördad 23-åring hade anmält dödshot 

En efterlyst av Interpol

Den tionde personen som misstänks vara inblandad i mordet och kidnappningen på Ramin Sherzaj är internationellt efterlyst. På Interpols hemsida finns en efterlysning och det framgår att han är misstänkt för kidnappning och mord.
– Han finns inte i Sverige. Så han kommer inte att åtalas till den här rättegången, säger Elisabeth Hermanrud.
Vet ni var han finns?
– Vi har informationer säger hon bara.

– Jag kommer närvara vid rättegången mot de andra för att ta tillvara hans intressen. Jag misstänker att de andra åtalade som en försvarsstrategi alla kommer peka finger mot honom som gärningsman, eftersom han inte är där, säger hans advokat Conny Engstrand till Aftonbladet.

LÄS MER: 23-åring bortrövad - polisen söker vittnen 

Förundersökning på 12000 sidor

Som bevisning finns flera vittnen. De ska berätta om vad de sett i samband med att Ramin fördes bort från Slottstorget och en person ska berätta om vilka bilar han sett i Ljustorp i Edsta natten då Ramin misstänks ha mördats.

Dessutom ska många vittna om relationen mellan kvinnan i 25-årsåldern och Ramin Sherzaj. De ska också berätta om den hotbild från gärningsmännen som fanns mot honom på grund av förhållandet. Dessutom finns tidigare brottsanmälningar som sägs visa på konflikten mellan de båda familjerna.

I bevisningen ingår också flera av de inblandades mobiltelefoner och övervakningsbilder.

Bakom åtalet ligger en omfattande utredning. Enligt Gefle Dagblad är förundersökningsprotokollet på 12 000 sidor.

Rättegången kommer att starta den sjunde mars och hålls då i Stockholms tingsrätts säkerhetssal. Man räknar med att rättegången kommer att pågå i två månader.

Texten uppdateras.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.