Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Under helgen var det slut på Sempers välling hos en mataffär i Göteborg. Bild: Angelica Dimakis
Under helgen var det slut på Sempers välling hos en mataffär i Göteborg. Bild: Angelica Dimakis

Därför gapar vällinghyllorna tomma

Barnet kräver välling på kvällen – men när du ska köpa ny är det tomt och utplockat på mataffärens hyllor. Om det har hänt dig de senaste veckorna är du inte ensam. Förra årets torka orsakar nämligen leveransstörningar för både välling och gröt.

Under september och tidigare oktober har det varit brist på viss välling och gröt i matbutikerna. Det handlar om barnmatsföretaget Semper som har haft leveransstörningar på välling och gröt under förra månaden.

"Råvarutillgången har varit begränsad på grund av 2018 års torka och efterföljande låga skörd av svensk havre och dess kvalitet som krävs för barnmat", skriver Sempers presskontakt Anne Lindfeldt.

På grund av bristen på svensk havre har företaget gjort prioriteringar i produktionen.

"Vår prioritering är att säkra att det finns produkter utifrån varje ålderskategori. Vi har därmed sett till att det finns gröt och välling i våra ålderskategorier och därmed inte i alla smakvariationer", skriver Anne Lindfeldt.

På Ica i Munkebäck. Bild: Angelica Dimakis
På Ica i Munkebäck. Bild: Angelica Dimakis

Prognosen: Levererar som vanligt under oktober

Prioriteringarna har inneburit att delar av sortimentet som innehåller havre har saknats. Enligt företagets prognos ska de kunna leverera som vanligt igen under oktober.

"Vi har fulla leveranser av svensk havre med barnmatskvalité och vår produktion i Götene går för fullt (5 skift) för att se till att vi kommer i kapp och kan bygga upp vårt lager igen."

Enligt Livsmedelsverket är järnberikad gröt och välling bra källor till järn för små barn, som ofta har svårt att få tillräckligt av näringsämnet. Annan järnrik mat är till exempel kött, blodpudding, palttunnbröd och annan blodmat samt bönor, kikärter, linser, tofu samt en del nötter och frön.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.