Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Därför gör det inget om amningen inte fungerar

Barn som ammas får bättre immunförsvar, blir smartare och mer sällan kolik. Nej, enligt bakterieologiprofessor Agnes Wold, som här tar död på en en rad myter om amning

Barn som ammas får antikroppar och bättre immunförsvar?

– Bebisar är fullproppade med antikroppar som de fått av mamman i magen när de föds. Sedan innehåller mjölken en annan sorts antikroppar som inte tas upp, utan som ligger i tarmen och blockerar virus och bakterier så att de inte kommer in i kroppen. Det är infektionsskyddande så länge man ammar. Så fort man slutar måste barnet själv bilda sina antikroppar och själv försvara sig mot infektionerna. Barn som ammas får inte "ett bättre immunsystem" som det ofta skrivs, till och med i broschyrer från svensk sjukvård. Ammade barn har snarare en fördröjd mognad av sitt immunförsvar eftersom de inte får samma stimulans från bakterier och virus som flaskbarn, säger Agnes Wold.

Barn som inte ammas har svårare att knyta an till mamman?

– Det finns det förstås inget belägg för. Spädbarn har en enorm medfödd förmåga att få vuxna och äldre barn att ta hand om sig. Förresten - varför oroar man sig inte för pappans "anknytning"?

Barn som ammar blir mer intelligenta?

– Det där är en statistisk villfarelse som har att göra med att kvinnor som ammar och de som ger flaska skiljer sig åt på många punkter. De studier som undersökt barns IQ i relation till amning eller flaska gjordes för 30 år sedan i England och Australien. De mammor som ammade hade i genomsnitt 10 enheter högre IQ än de som gav flaska. Och eftersom barnets IQ i första hand bestäms av föräldrarnas IQ så hade de ammade barnen högre IQ. Men inte för att de fick bröstmjölk utan för att deras mammor var smartare. Om man jämförde mamma och barn i de studierna var deras IQ-nivå nästan identisk, den skiljde i snitt två IQ-enheter, helt oberoende av om de ammades eller fick flaska. Förenklat skulle man kunna säga att barnen i studien hade haft exakt samma IQ om de fått flaskan, för IQ beror på mamman, säger Agnes Wold.

Detta att ammande och flaskmatande kvinnor skiljer sig så mycket åt får en massa konsekvenser. Exempelvis röker ammande kvinnor mycket mindre, är mer välutbildade och de har lägre BMI. I de studier som gjordes för 20 år sedan, kan tilläggas, det här kan ju ha ändrat sig. Men små skillnader mellan ammade och flaskfödda barn i BMI och blodtryck och sådan kan mycket väl bero på ärftliga faktorer snarare än bröstmjölken. Vi har ju inga studier där man lottat barn till bröst eller flaska.

Amning skyddar mot bröstcancer?

– Ja, i några studier, men det handlar om att minska risken några procent om du ammar sex månader i stället för fyra. Men det är ingenting jämfört med de nivåer du ökar risken med om du äter klimakteriehormonpreparat till exempel. Otroligt lite skillnad handlar det om, säger Agnes Wold.

Barn som ammas får mer sällan kolik?

– Jag har läst några studier om kolik och det tycks som om det är vanligare hos ammande barn än hos flaskuppfödda. Det är det förstås inte någon som talar om. Svenska myndigheter har ju bestämt att man alltid måste säga att amning är bättre än flaska, säger Agnes Wold.

Barn som ammas får mer sällan astma?

– Nej, det är fel. Man får absolut inte mindre astma eller allergier. Det finns hur många studier som helst av detta. Man kan se en liten minskning av pip i bröstet hos små barn, men det är inte astma, utan förkylningspip. Amning skyddar som sagt mot infektioner och därmed även mot infektionspip. Pip i bröstet vid infektioner ökar inte risken att utveckla riktig astma, det är två olika sjukdomar som bara råkar likna varandra, säger Agnes Wold.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.