Kylan gör att telefonens batteri lätt självdör. Arkivbild
Kylan gör att telefonens batteri lätt självdör. Arkivbild

Därför funkar inte mobilen i kyla

Köld och minusgrader – och stendöd telefon. Våra mobiler är dåligt anpassade för en svensk vinter, och när temperaturen sjunker under nollan lägger ofta batteriet av. Och det här problemet får vi leva med, säger en expert.

ANNONS
|

Boven i dramat är att den kemiska reaktion som mobilbatteriet bygger på fungerar sämre vid kyla och batteriet förlorar i spänning.

– Jonerna rör sig väldigt mycket långsammare vid låga temperaturer, och litiumbatterier är extra känsliga för förändringar, förklarar Sven Lidin, professor i materialkemi vid Lunds universitet.

Fryst process

Förutom att jonerna slöar till blir den kemiska reaktionen också långsammare i sig. Lidin jämför processen med ett vattendrag som fryser.

– Det blir stor skillnad på rörligheten. Litiumbatterier har det här problemet, och det är svårt att komma runt.

Vill man ha ett batteri som tål kyla behövs en helt annan kemisk process, baserad på till exempel bly eller nickel-kadmium – men de innebär i stället miljöproblem. Och även om branschen är medveten om att batteriernas köldkänslighet är ett problem, är det tveksamt hur mycket man jobbar på att hitta lösningar, enligt Lidin. Däremot har batterierna blivit mindre, vilket i stället gör dem ännu känsligare för kyla.

ANNONS

Vikten viktigare

– Vikt och volym är viktigare – man vill ha lätta mobiltelefoner. Mobilföretagen jobbar mot globala marknader, och problemet med låga temperaturer berör bara en mindre del av världen. På andra håll är detta ingen intressant frågeställning.

Och om man står på fjället med en död telefon och absolut måste ringa har Sven Lidin ett handfast råd för att tina upp den.

– Stoppa den i armhålan. Det är ett lika klassiskt knep som att sova skavfötters för att inte förfrysa tårna.

Så spar du mobilens batteri i kyla

Iphone-tillverkaren Apple uppger att deras enheter funkar bäst mellan 0–35 grader, och att "mycket kalla förhållanden" kan förkorta batteritiden eller göra att enheten stängs av. Här är några knep som kan lösa problemet:

Stäng av alla appar du inte använder.

Förvara telefonen nära kroppen, förslagsvis i innerfickan. Använd hörsnäcka så du kan ha kvar telefonen i fickan när du pratar.

Stäng av mobilen helt, eller sätt den i flygplansläge. Starta den bara när det verkligen är nödvändigt.

Ta med en powerbank – ett bärbart batteri – som du kan ansluta vid behov.

Det finns även speciella mobilskal som skyddar telefonen mot extremt väder. En yllestrumpa kan också funka som billigare alternativ.

Källa: Macworld

ANNONS