Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Därför erkände kvinnan mordet - efter 22 år

Efter 22 år hann samvetet ikapp henne. Då gick hon in på Norrmalms polisstation i Stockholm och berättade om hur hon tog livet av en man 1994. – Tog upp hans hand och arm med kniven mot sidan av halsen och tryckte till. Sedan släppte jag taget och gick. Kniven blev kvar i hans hand, säger hon i polisförhör.

I början av november 1994 hittades en död man i ett bostadsområde i Södertälje. Mannen var blodig och i handen höll han en kniv.

Men polisen trodde inte att brott låg bakom mannens död, de utgick från att mannen tagit sitt eget liv, så utredningen lades ner.

Åren gick och i december förra året kom en kvinna in på Norrmalms polisstation i Stockholm.

Kvinnan hade då precis varit på en beroendeakut: "patienten uppger att hon har stor ångest över ett brott som hon har varit med om. Hon säger att hon antingen behandlas för sin ångest här eller vill prata med polisen och lätta sitt hjärta. Detta är tydligen huvudorsaken till att hon söker vård", står det i hennes journal.
Läkaren som kvinnan träffade gjorde bedömningen att det var bäst att hon tog en taxi till polisen.

LÄS MER: 22 år efter att man hittades död - kvinna erkände mord 

Skulle se till att det inte kom fram

För polisen hon fick träffa berättade hon att hon och hennes dåvarande man hade varit på fest med offret. När trion lämnat festen ska hennes dåvarande man ha rånat offret på hans guldringar. Under rånet ska offret ha misshandlats svårt så han blev liggande. Paret fortsatte sedan till en annan fest.

Här ska hennes dåvarande make ha varit orolig att det skulle komma fram att de rånat mannen. Efter en stund bestämde sig kvinnan för att gå tillbaka till brottsplatsen.
– Jag sa till (den dåvarande maken) att jag skulle gå dit och se till att det inte skulle komma fram, har kvinnan berättat i polisförhör.

Och innan hon lämnade lägenheten plockade hon på sig en morakniv.
– Jag vet inte om jag hade mening att döda eller om det var som försvar. Jag var vid detta tillfälle kraftigt påverkad av mycket alkohol, sa kvinnan till polisen.

Fick det att se ut som självmord

När kvinnan kom fram till offret kunde han inte röra sig. Han låg på rygg och frågade vem kvinnan var.

Hon berättade för polisen om hur hon då placerade morakniven i mannens högra hand och förde knivspetsen till hans hals. Sedan tog hon tag om mannens hand som höll kniven och tryckte in kniven i hans hals. Hennes mål var att få det att se ut som ett självmord.

Vantarna hon hade på sig la hon in en papperskorg innan hon gick tillbaka till festen.

Kvinnan tar på sig hela ansvaret för mannens död.
– Ja, den insikten har jag haft alla de här åren. Att det har orsakats av mig, säger hon

"Nu eller aldrig"

För polisen berättar hon om varför hon väljer att berätta vad som egentligen hände nu efter 22 år.
– Känner att kretsen personer som vet att det var jag blivit större, säger hon och fortsätter.
– Jag har funderat i flera år på att gå till polisen och berätta. Tänkte att det var nu eller aldrig. De senaste två åren har det varit som att ska jag gå och erkänna eller ska jag inte gå och erkänna.

Tankarna om att berätta för polisen säger hon att hon haft jättelänge. Och tillslut bestämde hon sig för att bara göra det.
– Jag fick panik helt enkelt. Jag såg ingen annan utväg än att komma och erkänna.

"Känns bra"

Hon berättar att hon mått dåligt under alla år.
– Jag har haft som en vägg mot andra människor. Svårt att närma mig andra. Händelsen har hela tiden suttit i bakhuvudet. Har känt en viss press att det kommer att avslöjas. Det har varit ett helvete under lång tid.

Polisen frågade kvinnan hur det känns nu när hon berättat:
– Det kändes bra. Kommer en massa känslor. Har tidigare varit hos polisen i Södertälje för att berätta men gick då ut, säger hon och fortsätter.
– Känner en viss lättnad. Så att hans anhöriga får veta. Jag har inget att förlora på att berätta.

Ställs inför rätta

Kvinnan är åtalad för mord. Mycket av utredningen har handlat om att undersöka om kvinnan tidigare tagit på sig brott, gjort konstiga polisanmälningar och att kontrollera hur hon mår psykiskt. Men i och med utifrån den historia hon lämnat, med flera detaljer som stämmer med verkligen anser åklagaren att hennes uppgifter är tillförlitliga.
– På obduktionen så står en av slutsatserna att den här personen uppenbarligen har blivit av med sina ringar för det har blivit intryckningar i huden där han har haft ringarna. Och hon kan inte gärna veta det här om hon inte hade varit på platsen. Likaså det här med kniv i halsen stämmer också med rättsläkarens utlåtandes, har åklagare Nils Lundberg sagt.

På fredagen startar rättegången mot kvinnan i 65-årsåldern.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.