Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Därför duschar inte högstadieelever

Över hälften av högstadieeleverna låter bli att duscha efter idrotten. - Väldigt många är osäkra på sig själva och sina kroppar, säger eleven Johanna till P4.

Det är i en undersökning som landets P4-kanaler har gjort där 60 procent av drygt 3 000 högstadieelever har svarat att de inte alltid duschar efter idrotten i skolan.

Anledningen tros bero på flera olika faktorer.

- Man vill inte riktigt visa sig själv så sårbar. Man blottar sig väldigt mycket, säger Johanna som går i åttonde klass på en skola i Jönköpings kommun till P4.

 

Saknas duschdraperier

En av eleverna berättar att det saknas både duschdraperier och skiljeväggar i omklädningsrummen.

- Det är helt öppet och vissa duschar är mitt emot varandra, säger Johanna.

Några av orsakerna till att man väljer att inte duscha ska vara att tiden är för knapp till nästa lektion, att man inte blev svettig efter idrottslektionen eller att duschutrymmena känns ofräscha.

Andra orsaker är också att elever uppger att det känns jobbigt att visa sig naken framför sina klasskamrater och att man också är rädd för att bli fotograferad eller filmad i omklädningsrummet, detta för att det inte finns några skiljeväggar mellan duscharna på vissa skolor.

 

 

"Bättre med duschdraperier"

I stället för att duscha väljer vissa för att ta parfym för att fräscha till sig.

Därmed skapar skolduschen ångest hos ungdomar efter idrottslektionen.

- Väldigt många är osäkra på sig själva och sina kroppar. Sedan kan man tycka att om alla andra är vältränade så känner man sig tjock. Det skulle vara bättre med duschdraperier, säger Johanna.

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.