Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Därför döms Martin Jonsson till livstid för mordet på Lotta

Martin Jonsson, 33, misshandlade sin exflickvän Lotta Rudholm, 41, så grovt att hon inte vaknade mer. I larmsamtalet till SOS berättade Martin Jonsson vad han gjort. – Jag har slagit min flickvän, det har gått åt helvete. Nu har han dömts till livstids fängelse för mordet.

I dag meddelande Solna tingsrätt domen mot Martin Jonsson.
Han döms till livstids fängelse för mordet på sin exflickvän Lotta Rudholm.

Tingsrätten skriver att Lotta inte haft någon chans att försvara sig. Hon har varit i ett kraftigt underläge.

"Tingsrätten anser mot bakgrund av vad som framkommit att våldet från Martin
Jonsson visat på en påtaglig hänsynslöshet från hans sida och inneburit en uppenbar
livsfara för
" Lotta, skriver de och fortsätter.

"Bara att rikta ett enstaka kraftigt slag mot hals,
huvud och ansikte mot en person som befinner sig i en helt skyddslös och märkbart
fysiskt underlägsen position är förenat med livsfara
" Detta borde Martin Jonsson ha insett, skriver de. I ett pressmeddelande från tingsrätten konstaterar man att Martin Jonsson har tidigare erfarenhet av hur våld på huvud kan leda till döden, eller bestående hjärnskador.

"Vad som talat för att Martin Jonsson haft insikt om effekten skulle kunnat vara de multipla skadorna" som ledde till Lottas död.

De skriver dock att Martin Jonsson befunnit sig i ett "upprört tillstånd" vilket kan ha "påverkat hans förmåga att just i gärningsögonblicket inse risken".

Det saknar dock betydelse, skriver rätten. "Vid en sammantagen bedömning anser
tingsrätten därmed att Martin Jonsson varit väl medveten om den betydande risken
för effekten att (
Lotta) skulle avlida till följd av det våld han utsatte
henne för
".

Hade uppsåt att döda

Tingsrätten skriver att Martin Jonsson begått gärningen med uppsåt. Han har förstått att det fanns en risk att Lotta kunde dö av det våld han riktade mot henne. Och han ska ha varit "uppenbart likgiltig" inför att Lotta skulle dö.

Tingsrätten motiverar valet av ett livstidsstraff med att brottet riktat sig mot en närstående, han har under en kort intensiv period begått allvarliga brott mot Lotta: "varav det våld som ledde till att hon fick revbensfrakturer får anses vara det allvarligaste."
Det är inte heller första gången Martin Jonsson misshandlat och hotat personer som befunnit sig i en skyddslös ställning. Han är dömd för våldsbrott flera gånger sedan tidigare.

När han träffade Lotta var han villkorligt frigiven från ett fängelsestraff. Han var bland annat dömd för att ha misshandlat en tidigare flickvän.

– Gärningarna, tillsammans med mannens tidigare brottslighet, har gjort att påföljden har bestämts till livstids fängelse, säger rättens ordförande rådmannen Charlotte Scheutz, i ett pressmeddelande.

Mannens försvarare har lyft fram det faktum att det var Martin Jonsson som ringde SOS. Men samtalet kan ha haft ett dolt syfte: "Ett polisvittne har berättat om att mannen talat om hopp om strafflindring eftersom denne ringt efter hjälp och lagt kvinnan i framstupa sidoläge", skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Han döms också för misshandel, grov fridskränkning, olaga hot, förtal, skadegörelse, ringa narkotikabrott och dopingbrott - det vill säga han döms på alla punkter han var åtalad. Utöver Lotta är en annan kvinna han haft ett förhållande med brottsoffer.

"Helt överens"

– Jag kan konstatera att tingsrätten delat min uppfattning om vad den tilltalade ska dömas för och vilken påföljd som ska dömas ut. Jag vill inte tala i termer om att jag är nöjd med domen – det är svårt att använda uttrycket nöjd i ett så här tragiskt fall – men tingsrättens dom borde stå sig väl vid en överprövning i hovrätten, säger kammaråklagare Tobias Kudrén i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Även om jag argumenterat för att bevisningen i vissa avseenden ska tolkas på annat sätt än vad tingsrätten gjort, så är det uppenbart att tingsrätten noga övervägt hur bevisningen ska värderas och motiverat detta på ett tydligt sätt. När det gäller de rent juridiska överväganden som har behövt göras så är jag och tingsrätten i princip helt överens.

"Gått åt helvete"

Dödsmisshandeln var kulmen på en längre tids fysisk och psykisk misshandel av Lotta. Martin Jonsson var mycket svartsjuk och bråken började ofta efter att han misstänkte att hon varit otrogen.

Tidigt på morgonen den fjärde juni hoppade Martin Jonsson ut ur en taxi som stannat utanför Lottas lägenhet i Bromma. Drygt tio minuter senare ringde Martin Jonsson SOS.
– Jag har slagit min flickvän, det har gått åt helvete, sa han till SOS.

Han försöker också förklara varför han gjorde som han gjorde.
– Hon har hållit på med andra killar och det brann i mitt huvud, säger han i larmsamtalet.
Han berättade att Lotta var väldig skadad och att det behövdes en ambulans.

När polisen kom till platsen möttes de av Martin Jonsson. "Jag tar på mig allt, ska han ha sagt, enligt poliserna på platsen.

Han ska också ha sagt till poliserna att Lotta ska ha legat med en annan.
– Min uppfattning var att han rättfärdigade sin handling. Att han slagit henne för att hon var otrogen, säger en polis i förhör.

"Jävligt illa"

Samtidigt hade några poliser kommit upp till Lottas lägenhet - där de möttes av en skakande syn. En av poliserna ropade på polisradion att "det är jävligt illa och vi behöver ambulans fort".

På ett täcke på golvet hittade de Lotta liggandes - svårt skadad. Flera av poliserna och ambulanspersonalen reagerade över att hon bara var skadad i ansiktet och huvudet - hon hade inga andra skador på kroppen.

Poliserna på platsen beskriver i förhör en frustration - "en fruktansvärd hopplöshet". En polis säger i förhör att han inte visste vad han skulle göra för Lotta,
Ambulanspersonalen gjorde det de kunde men insåg också att hon behövde hjälp på sjukhus.

Lotta fördes till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda. Tre dagar senare somnade hon in.

"Ingen skulle behöva dö"

Martin Jonsson har i förhör sagt att han slagit Lotta man att han inte hade för avsikt att döda henne.
– Jag misstänkte att hon körde dubbelspel. Vi anklagar varandra för att ha andra. Det var mycket tjafs och skit fram och tillbaka. Men ingen skulle behöva dö, det blev riktigt fel, säger han till polisen.

Han har dock ingen bild av vad som hände. Han minns att han åkte hem till Lotta efter ett krogbesök och hur Lotta öppnade dörren för honom.
– Det blev något bråk mellan henne och mig, sedan kommer jag inte ihåg något mer, säger han i förhör.

Nästa sak han minns är hur hennes livlösa kropp låg på golvet.

Dokumenterade terrorn

Förutom mord stod Martin Jonsson åtalad för förtal och grov fridskränkning. Det rör tio händelser från slutet av mars och fram till mitten av maj där mannen har misshandlat och hotat Lotta. Han ska också ha slagit sönder saker i hennes hem.

Åklagaren skriver i stämningsansökan om hur mannen vid ett tillfälle ska ha slagit Lotta så hårt i bröstet att hon fick en revbensfraktur. En annan gång kastade han ett glas på hennes fot. Han ska också ha sparkat henne samt tagit ett hårt grepp om hennes hals en gång. Utöver detta misstänks han för att ha sagt att hon skulle våldtas och dödas.

Lottas egna anteckningar och bilder på skadorna och hoten har varit viktig bevisning.

"Sjukligt svartsjuk, elak, aggressiv" punktade hon upp i en beskrivning av mannen.
Martin Jonsson ska också ha ringt Lottas chef och sagt att Lotta varit narkotikapåverkad på jobbet.

Anmälde Martin

Bara några dagar innan sin död polisanmälde Lotta Martin Jonsson. Under det ett och en halv timmes långa förhöret berättade Lotta om hur mannen slagit och hotat henne.
Men dagen efter ville hon ta tillbaka anmälan. Hon var besviken på hur hon hade bemötts. Hon hade fått uppgifter om att hon inte skulle få skydd av dem. Detta ledde till att polisen åkte hem till Lotta. Hon berättade då återigen om mannens terror och uttryckte att hon var rädd för honom och vad han kunde göra med henne.

Sedan dröjde det ytterligare några dagar. Lotta hade funderat och bestämt sig för att dra tillbaka sin anmälan. Hon sa till polisen att hon inte var redo att gå vidare och att hon inte ville vara med i den här processen.

När polisen sa till Lotta att det var de och inte hon som beslutar om ärenden ska läggas ner ska Lotta, enligt förundersökningen, ha sagt att polisen skulle utsätta henne för fara om de fortsatte utredningen. Lotta sa att hon bara vill låta det vara. Hon sa till poliserna att det lugnat sig med expojkvännen. Mannen anhölls i sin frånvaro i samband med Lottas anmälan men anhållandet hävdes och utredningen lades ner.

Polisens agerande utreds nu av riksåklagarens tillsynsavdelning.

GP söker Martin Jonssons advokat samt åklagaren.

LÄS MER: Lottas misstänkte mördare: "Det brann i mitt huvud"

LÄS MER: Lottas ord om terrorn från sin misstänkte mördare

LÄS MER: Ambulanspersonalens ord om mordplatsen

LÄS MER: Lottamördarens ex: "Han skulle sprätta upp mig"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.