Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Därför är EU-valet skrällarnas val

Tre partier som aldrig suttit i riksdagen har representerat Sverige i EU. Magnus Blomgren, statsvetare på universitetet i Umeå, som tittat på varför vi röstar så annorlunda i EU-valet har svårt att se att det skulle bli några stora skrällar i årets val.

Vid valet 2004 fick det nybildade partiet Junilistan 14,5 procent av rösterna i EU-valet och erövrade tre mandat i parlamentet. Fem år senare gjorde ett annat nytt parti succé, Piratpartiet fick 7,1 procent och svepte in i parlamentet med sjörövarflaggor.

I det senaste EU-valet 2014 var det Feministiskt initiativ som överraskade med att nå 5,5 procent och ta en plats i parlamentet, något partiet aldrig lyckats med i ett riksdagsval.

Inte bara nya partier som skräller

Och det är inte bara nya partier som avviker från det vanliga mönstret.

Stödet för de etablerade partierna skiljer sig också kraftigt mellan riksdagsval och EU-val.

"En teori är att EU-valet är ett andra rangens val, som väljarna inte bryr sig lika mycket om."

I EU-valet 2014 blev MP till exempel näst största parti med 15,4 procent, medan Moderaterna gjorde ett katastrofalt dåligt val och stannade på 13,7 procent.

Magnus Blomgren, lektor vid statsvetenskapliga institutionen på universitetet i Umeå, har studerat det här fenomenet och menar att det finns flera förklaringar. En försvårande faktor är att valdeltagandet är betydligt lägre. Eftersom man inte vet hur de personer som avstod skulle ha röstat är det svårt att veta hur stora skillnaderna egentligen är.

– En teori är att EU-valet är ett andra rangens val, som väljarna inte bryr sig lika mycket om. Att väljarna inte röstar i samma grad talar för den hypotesen, men å andra sidan har valresultaten blivit mer lika varandra över tid. Så jag är inte så säker på att den teorin är så relevant för Sverige, säger Magnus Blomgren.

Väljarna känner sig friare

En sak som skiljer riksdagsvalet från EU-valet är att riksdagsvalet ofta handlar om hur landet ska styras och vem som ska bilda regering.

– Jag ska inte säga att EU-valet upplevs som mindre viktigt. Men det upplevs nog som viktigt på ett annat sätt. Därför blir man lite friare som väljare att rösta på partier man kanske inte röstat på annars.

Som en konsekvens av det kan uppstickarpartier – "med rätt tajming och rätt personer" – komma längre än annars.

"I år har vi inte så tydliga profiler. Det är väl möjligen Alice Bah Kuhnke i så fall."

I Junilistans fall handlade tajmingen om att omröstningen om huruvida Sverige skulle införa euron precis hade genomförts. Dessutom var frågan om det svenska medlemskapet fortfarande levande.

– Det var ganska givet att det skulle få något typ av genomslag.

Personerna kan göra mer

Även när Piratpartiet kom in handlade det mycket om tajming. Frågor som handlade om fildelning och internetsäkerhet var oerhört aktuella och det lyckades det nya partiet rida på.

Har personerna större betydelse i EU-valet?

– Det tror jag man kan säga, även om det inte får så stort utslag som man kan förvänta sig.

Magnus Blomgren säger att Europaparlamentet är mer individualiserat än riksdagen, så att enskilda personer har större betydelse. De kan profilera sig mer och få ett ganska stort inflytande över ett visst politikområde.

– Därför är det konstigt att personer inte fått större betydelse, även om det finns några exempel. Som Marit Paulsen. Men i år har vi inte så tydliga profiler. Det är väl möjligen Alice Bah Kuhnke i så fall.

Kommer vi få se några stora skrällar i år?

– Även om det kan ju ändra sig fort, har jag svårt att se vad det är för uppstickare som ska kunna ta sig fram i det här valet. Fi går väldigt dåligt och jag har svårt att se att de klarar av att samla ihop sig. Möjligen kan Miljöpartiet överraska. I Sverige är miljöfrågan en viktig fråga i EU-valet.

Partiet Vändpunkt?

– Nej, nej. Då ska det hända något väldigt speciellt. Jag vet inte vad det skulle vara.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.