Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/4

Därför är den svenska sommaren så kall

En av de kallaste juli-månaderna på decennier för Sveriges del. Samtidigt har värmerekord slagits på flera platser på kontinenten. Orättvisan beror på jetströmmar. – Jetströmmarna har hållit bort den varma luften, säger meteorolog Ian Engblom på Foreca.

Säsongen började med varma temperaturer redan i maj, men sedan har värmen lyst med sin frånvaro i stora delar av Sverige. När juli lämnade över till augusti var den högsta temperaturen som uppmätts under semestermånaden 27,2 grader – lägsta toppnoteringen på 38 år.

– Sommarens temperaturer har generellt legat strax under det normala, säger meteorolog Ian Engblom på Foreca. 

och fortsätter: 

– Det beror framförallt på att kraftiga jetströmmar har hindrat högtrycket som råder i många länder i Europa att ta sig upp över Norden.

Tusentals kilometer långa vindar

Jetströmmar är kraftiga västliga vindar som drar fram på mycket hög höjd och är tusentals kilometer långa och några hundratal kilometer breda. Jetströmmar finns alltid på olika platser runt jordklotet och de kan variera i både storlek och styrka. Mest fysiskt märkbara är de för den som flyger och hamnar mitt i turbulens som orsakats av jetströmmar – men strömmarna har alltså betydelse även för hur vädret i månader framöver utvecklas.

Vindhastigheten ligger vanligtvis mellan 30 och 75 m/s men kan i vissa fall vara så kraftiga som 100 - 200 m/s.

Jetströmmar orsakas dels av temperaturskillnader mellan polerna och ekvatorn och att solens uppvärmning av jordytan sker ojämnt.  

Strömmarna är kraftigare och närmare ekvatorn under vintern och svagare och närmare polerna på sommaren. Strömmarnas storlek, omfattning och placering styr hur stora temperaturskillnaderna blir och var de uppstår.

– Jetströmmarnas position under sommarmånaderna har legat över centrala Europa och agerat som en gräns mellan kallt och varmt, säger Ian Engblom. 

Europa brinner 

Intensiva lågtryck bildas i gränserna mellan de olika luftmassorna och över norra Europa har lågtrycken regerat samtidigt som det varit otroligt hett i söder. 

På flera ställen runt Medelhavet har skogsbränder härjat och rekordtemperaturer har uppmätts i bland annat Spanien. 

– Ryssland ser ut att ha fått delar av den värmen som vanligtvis skulle ha svept in över Sverige, säger Ian Engblom. 

LÄS ÄVEN: Flera förödande skogsbränder i Europa

Susie och Sven-Erik flydde lågorna på semestern

Göteborg sticker ut

Hur länge jetströmmen är här för att stanna är svårt att sia kring. Danmarks motsvarighet till SMHI gör månadsprognoser och kylan ser ut att bli kvar hela månaden ut. Först i slutet av augusti och i början av september finns det chans på lite mer högtrycksbetonat väder. 

Ian Engblom är dock tveksam om så långa prognoser verkligen kan säga något. 

– De agerar mer som en fingervisning, men man kan inte planera efter dem. 

Dock visar även Forecas väderkartor att lågtrycket kommer hålla i sig i alla fall 10 dagar framöver. 

Men kanske ska göteborgaren inte klaga. Enligt SVT:s meteorolog Per Stenborg har Göteborg varit varmast i landet de fyra senaste månaderna, men fick stiga ner från prispallen när temperaturerna föll under juli månad. 

LÄS ÄVENGöteborg dubblar sina soltimmar - fler på väg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.