En demonstration utanför Irans ambassad på Lindingö i november i fjol för den fängslade KI-forskaren Ahmedreza Djalali. Arkivbild.
En demonstration utanför Irans ambassad på Lindingö i november i fjol för den fängslade KI-forskaren Ahmedreza Djalali. Arkivbild.

Dödsdömde KI-forskarens advokat gripen i Iran

Den dödsdömde KI-forskaren Ahmadreza Djalalis advokat har gripits i Iran. Zeynab Taheri anklagas för "spridande av propaganda mot systemet". Djalali, som har suttit fängslad i över två år, dömdes i oktober förra året för påstått spioneri.

ANNONS
|

Zeynab Taheri greps den 19 juni. Djalali hade själv bett om att få henne som försvarare, sedan myndigheterna hävdat att han spionerat för Israels räkning och inlett den rättsliga process som ledde till en dödsdom.

Enligt Amnesty är det vanligt att advokater som försvarar politiska fångar trakasseras i Iran.

- Det här är inget gott tecken. Det visar på hur illa situationen är i Iran, säger Ami Hedenborg, talesperson för Amnesty Sverige, till TT.

ANNONS

Taheri anklagas också för "publicering av lögner" och "störande av den allmänna ordningen", skriver Amnesty på sin hemsida.

Ami Hedenborg berättar att de iranska myndigheterna inte har låtit Taheri försvara Djalali under själva rättsprocessen. Men Taheri har arbetat för Djalali – läkare och forskare i katastrofmedicin och som har både svenskt och iranskt medborgarskap – på andra sätt.

- Hon har verkligen aktivt varit verksam på många sätt under hela processen. Hon var den advokat han ville ha, men inte fick. Men hon har verkat på de sätt hon kunnat för hans fall, säger Hedenborg.

Sveriges relation med Iran har ansträngts av dödsdomen. Utrikesminister Margot Wallström (S) har sagt att Sverige driver på för att Djalalis straff inte ska verkställas.

Rättad: I en tidigare version av denna text angavs fel datum för när Zeynab Taheri greps. Rätt datum är den 19 juni.

TT

Bakgrund: Anklagas för samröre med Mossad

Ahmadreza Djalali är läkare och forskare i katastrofmedicin. Han är iransk och svensk medborgare. Han har bott i Sverige med fru och två barn sedan 2009, med undantag för ett par år i Italien, och hade innan medborgarskapet permanent uppehållstillstånd i Sverige. Djalali disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012.

Djalali greps av underrättelsetjänsten i Iran den 25 april 2016, när han var i landet för att delta i seminarier om katastrofmedicin på inbjudan av universitet i Iran. Han hade vid flera tidigare tillfällen rest till Iran utan problem.

Den 26 december inledde Djalali en hungerstrejk, sedan myndigheterna försökt att tvinga honom att skriva under ett erkännande om att han är spion.

I oktober förra året påstod den allmänne åklagaren i Teheran, utan att uttalat nämna Ahmadreza Djalali, att den "svarande" hade haft flera möten med Mossad (Israels underrättelsetjänst) och gett dem känslig information om Irans militär- och kärnkraftsanläggningar i utbyte för pengar och uppehållstillstånd i Sverige. Djalali dömdes till döden.

Det bevis som anförs mot honom är ett erkännande som påstås ha tvingats fram under hot.

Källa: Amnesty Sverige

ANNONS