Niklas Aronsson. Azurmes. Foto: Privat/ Magnus Hellström
Niklas Aronsson. Azurmes. Foto: Privat/ Magnus Hellström

Därför vallfärdas det till Öland

Flera mycket ovanliga fynd på kort tid har fått Sveriges fågelskådare att bli som barn på julafton. Tusentals förväntas till Öland där en exotisk art plötsligt dykt upp, och en av de som kastat sig iväg är Torslandabon Niklas Aronsson. – Vi säger att det är det mest giftiga raritetsläget nu på årtionden, säger han till GP.

ANNONS
|

Det är den senaste tidens väder som ligger bakom de ovanliga fågelfynden i Sverige, berättar Niklas Aronsson.

– Ett väldigt intensivt läge med östliga vindar och högtryck bort mot Sibirien, när det normalt brukar vara lågtryck och västliga vindar, konstaterar han.

Det ovanliga väderläget har inträffat under flyttningstid långt bort till Asien "som i en korridor från öster mot väster", vilket har medfört att en rad ovanliga fåglar dykt upp på oväntade platser.

– Inte bara i Sverige, utan även på de Brittiska öarna, i Norge och Danmark till exempel, säger Niklas, som är redaktör för tidningen Vår fågelvärld.

Flera fynd denna vecka

Bland annat har den första dvärgsävsparven någonsin i Sverigesetts denna vecka på ön Horsten i Stockholms skärgård. Dessutom har ävensibiriskjärnsparvdykt upp.

ANNONS

–Antalet sibiriska järnsparvar har gått från 10 innan den senaste veckan, till drygt 20, alltså en fördubbling. Bara idag har fem sibiriska järnsparvar setts i landet.

När GP pratar med Niklas på torsdagen sitter han i bilen på väg till Öland där sibiriskjärnsparvsetts.

– Men skälet till att jag åkte är att azurmessetts på ön, det fjärde fyndet någonsin i Sverige. Måste jag välja är det den jag vill se.

Fler förväntas komma

Över tusen fågelskådare är på plats på Öland, och på fredagen lär det bli ännu fler, enligt Niklas.

– Vi säger att det är det mest giftiga raritetsläget nu på årtionden. Det finns någon legendarisk dag på 80-talet att jämföra med, men just nu är det man ur huse som gäller för fågelskådare, man blir som små barn.

Niklasberättar hur han gick fram och tillbaka i korridoren på jobbet och funderade på om han skulle åka.

– Men när jag hörde om azurmesslängde jag mig i bilen. Det är en sådan drömart för mig och många andra.

"Enormt spänningspåslag"

Går det att sätta ord på vad som är så roligt med fågelskådning?

– Det är någon slags otrolig spänning i att få möta de här jätteovanliga fåglarna, som man hoppats på att få se någon gång under sin livstid. Samtidigt är det ett enormt spänningspåslag, för de kan ju hinna försvinna. Man träffar massa folk man känner, och sedan har man ju sin lista man vill fylla i, sitt Sverigekryss, och det har varit knapert länge nu, säger han.

ANNONS

– Jag skrev på min facebook att jag skulle iväg, och då var det en kollega som skrev att ha önskade att han var som jag. Som blir som nykär och ett barn på julafton för att någon sett en konstig fågel.

Något senare under torsdagen kan en nöjd Niklas meddela att han sett både azurmes och sibirisk järnsparv.

ANNONS