Karin Tegmark Wisell, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten, vid tisdagens digitala pressträff om den pågående coronapandemin.
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten, vid tisdagens digitala pressträff om den pågående coronapandemin. Bild: Fredrik Sandberg /TT

Därför ökar smittspridningen av corona just nu

Smittspridningen i landet är fortsatt hög och ligger nu på 40 000 bekräftade fall per vecka. Enligt Folkhälsomyndigheten är en förklaring att den brittiska varianten nu dominerar och att folk har tröttnat på distansarbete.

ANNONS
|

Vid tisdagens presskonferens rapporterade Karin Tegmark Wisell, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten att smittspridningen är fortsatt hög i landet och att antalet bekräftade fall av covid-19 inte ser ut att minska.

Under vecka 13 rapporterades 740 nya fall per 100 000 invånare och i snitt ligger smittnivån nu på 40 000 nya bekräftade fall per vecka.

LÄS MER: Trötthet och tårar på – allt värre för personalen på Sahlgrenska

Enligt Karin Tegmark Wisell finns det flera förklaringar.

– I dag består 90 procent av alla testade fall av den brittiska varianten, eller strax därunder, som är mer spridningsbenägen, vilket ytterligare försvårar arbetet med att stoppa smittan och därför arbetar vi nu med utökad smittspårning för att skruva åt det här ytterligare, säger hon.

ANNONS

Fler åker till jobbet

Hon hänvisar också till rapporter från länsstyrelserna som visar att det finns en trötthet bland befolkningen att följa riktlinjerna. Arbetsplatser bedöms fortfarande som en stor källa till smittspridning och nu finns det tecken på att vi hellre åker till jobbet än sitter hemma och utför våra arbetsuppgifter.

– Det finns en trötthet i allmänhet i befolkningen att följa restriktionerna nu och finns tecken som visar på att distansarbetet minskar. Vi måste hitta fler verktyg för att få människor att hålla sig till de regler vi har och förstå vikten av att vi måste hålla ut nu för att platta ut den här kurvan.

På tisdagen rapporterade också den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, att myndighetens slutsats är att det finns ett samband mellan Astra Zenecas vaccin och de uppmärksammade blodpropparna som rapporterats som biverkning.

Astras vaccin ges idag inte till personer under 65 år i Sverige men statsepidemiolog Anders Tegnell har tidigare flaggat för att vaccinet kan stoppas även för personer under 55 år.

Om slutsatsen blir att vaccinet är olämpligt för personer under 55 år – går det att blanda olika vaccin?

– Det pågår studier av skyddseffekter vid kombination av olika vaccin, så där får vi återkomma. Men under tiden har personer som fått en dos av vaccinet ett gott skydd i tre månader, så vi har lite på oss, säger Karin Tegmark Wisell.

ANNONS

LÄS MER: EMA: Koppling med Astravaccin och blodpropp

LÄS MER:Astra Zenecas vaccin kan stoppas för alla under 55

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS