Därför är Stefan Löfven fortfarande statsminister

Två veckor har gått sedan Stefan Löfven lämnade in sin avskedsansökan. Men Sveriges statsminister heter fortfarande Stefan Löfven – och han får inte flytta ut från Sagerska huset.

ANNONS
|

I början av november blev Magdalena Andersson partiledare för Socialdemokraterna. Först en vecka senare lämnade Stefan Löfven in sin avgångsansökan. Men tre veckor efter att han lämnade rollen som S-ledare har han inte kunnat pensionera sig från statsministerposten.

Sedan dess har han lett en övergångsregering.

LÄS MER:Så reagerar omvärlden på Sveriges politiska kris

LÄS MER:Det är Socialdemokraterna som är skyldiga till krisen

Trots att Magdalena Andersson röstades fram som statsminister igår, hann hon inte formellt ta över posten efter Löfven. Planen var att ha en så kallad skifteskonselj på Kungliga slottet på fredag. Först då skulle Löfven kunna lämna. Och först då skulle den nya regeringen och statsministern komma på plats.

Men som bekant lämnade Magdalena Andersson statsministerposten – sju timmar efter att hon blev vald. Och innan hon egentligen hunnit tillträda.

ANNONS

Stefan Löfven fortsätter alltså som Sveriges statsminister, där han leder en övergångsregering.

Får inte flytta

För GP har han tidigare berättat att han och hustrun Ulla vill bo kvar i Stockholm. Men flytten från Sagerska huset, några meter från regeringskansliet och riksdagen får vänta.

Huset hyrs av regeringskansliet och har använts som statsministerns officiella bostad och representationslokal sedan 1995.

Av säkerhetsskäl måste en statsminister bo i Sagerska huset. Det betyder att Löfven inte kan flytta tills en ny statsminister, Magdalena Andersson som det ser ut nu, är på plats.

LÄS MER:Statsvetarprofessorn: Öppnar för ett nytt politiskt landskap

LÄS MER:

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS