Ingmar Skoog, föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet konstaterar att äldre har ett sämre immunförsvar än yngre, även om de känner sig friska.
Ingmar Skoog, föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet konstaterar att äldre har ett sämre immunförsvar än yngre, även om de känner sig friska. Bild: Fotograf Johan Wingborg

Därför är det viktigt att skydda de äldre från smittan

Dödlighet i det nya Coronaviruset är betydligt högre bland äldre – i Italien är 90 procent av de som avlidit över 70 år. Äldreforskaren Ingmar Skoog förklarar varför – och varför äldre behöver hålla igång, även när de håller sig hemma.

ANNONS
|

I Sverige har antalet döda i det nya Coronaviruset ännu inte skenat iväg så som en del bedömare tidigare befarat. En orsak är att smittan i första hand spridit sig bland medelålders.

De som avlidit är däremot i första hand äldre – medelåldern på de svenskar som hade dött av covid-19 fram till i torsdags var 83 år. I Italien och Kina, där smittan orsakat betydligt fler dödsfall än i Sverige, ser det ut på ett liknande sätt.

Att äldre drabbas hårdast är ett mönster som känns igen från vanlig säsongsinfluensa, som vissa år kostat omkring 1 000 äldre svenskar livet.

ANNONS

Äldre är svagare

Ingmar Skoog, professor i psykiatrisk epidemiologi, föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa, vid Göteborgs universitet säger att det finns flera orsaker till att sjukdomar av den här typen drabbar äldre så mycket hårdare.

– När du blir äldre så blir du svagare. Statistiskt sett så har man sämre immunförsvar, sämre motståndskraft och så vidare. Det gör att man blir mer mottaglig – även om man känner sig jättepigg.

Dessutom är det väldigt många äldre – även de som känner sig friska – som har andra sjukdomar och kanske till och med äter mediciner. Mellan 50 och 70 procent av alla över 70 år har högt blodtryck. Även sjukdomar som diabetes är ganska vanliga, även om många inte ens vet om att de har det.

– Men allt det här gör att de blir känsligare, säger Ingmar Skoog.

Lungfunktionen blir sämre

Till det kommer att många är lite undernärda för att de inte äter tillräckligt. Dessutom har både "yngre äldre" och "äldre äldre" en sämre lungfunktion, statistiskt sett.

– Även om man inte märker att man har problem med lungfunktionen så har man en lägre tröskel för att klara av det om man råkar ut för någonting.

Han säger att man måste ha ett helikopterperspektiv och klara av att se att varje individ är speciell, men samtidigt inse att äldre personer har sämre lungfunktion, sämre muskelförmåga, sämre immunförsvar – statistiskt sett.

ANNONS

– Och så har man dessutom ofta andra sjukdomar. Även om man ibland inte ens vet om det.

Ingmar Skoog har tidigare i sin forskning slagit fast att "70 är det nya 50" och "70 är det nya 20" och han konstaterar att vi har två olika grupper av äldre.

Vill hinna med allt

Den ena gruppen är de 70-åringar som fysiskt och intellektuellt är som en 50-åring var ett par generationer tillbaka. Och som, på samma sätt som 20-åringar vill hinna med allting innan de stadgar sig, vill hinna med allting de tidigare inte hunnit innan det är för sent.

Fakta: Folkhälsomyndighetens råd

Personer över 70 år klassas av Folkhälsomyndigheten som en riskgrupp.

Så här ser myndighetens råd till personer över 70 år ut.

För att hålla dig frisk

För att undvika att bli smittad uppmanar Folkhälsomyndigheten dig som är 70 år och äldre att stanna hemma. Du bör låta bli att åka buss och tunnelbana, handla i butiker eller vistas i lokaler där det finns många människor samtidigt. Ta istället hjälp av anhöriga eller grannar för att t. ex. handla mat. Men gå gärna ut och promenera.

För att inte smitta andra

Känner du att du är sjuk, även med milda symtom, ska du stanna hemma. Dels för att ta hand om dig själv, dels för att undvika att smitta andra. Undvik nära kontakter med andra människor. Sjukdomen covid-19 kan ge milda sjukdomssymtom.

För att avlasta sjukvården

Genom att skydda dig själv från sjukdom och även skydda andra från att smittas hjälper du även sjukvården. Under en begränsad tid kommer det vara en omfattande belastning på sjukvården. Genom att hålla oss friska bidrar vi alla till att avlasta sjukvården.

Håll ut – det går över

Det kan vara ensamt och tråkigt att vara hemma och att inte vara så social som vanligt. Men kom ihåg att det är för en begränsad tid. Försök att sysselsätta dig med det du tycker är roligt och stimulerande.

Källa: Folkhälsomyndigheten

– Den gruppen identifierar sig inte som gamla. De förstår inte varför de pekas ut. Man måste tänka på att det här är personer som kanske till och med jobbar och som måste avbryta massor av grejer för att de blir tillsagda att vara hemma, säger Ingmar Skoog.

I en intervju med TT i förra veckan lyckades han skaka om den här gruppen ganska rejält när han sa att de betedde sig som trotsiga tonåringar, när de trotsade Folkhälsomyndighetens uppmaning att de skulle isolera sig.

– Det var många som tog illa vid sig. Men när man ser hur det ser ut ute på restauranger så är det fortfarande många äldre, och yngre, som inte verkar ha fattat att vi har en spridd epidemi i Sverige, säger han.

ANNONS

Bra med motion

Men de behöver hålla sig hemma, för att minska antalet kontakter generellt och för att de alltså inte alltid är så osårbara som de tror. Däremot behöver de inte hålla sig inomhus. Eller stilla.

– Det vi vill är ju att äldre ska undvika kontakt med andra. Sedan har det översatts till att de ska hålla sig hemma, vilket i sin tur tolkats som att man ska vara inne. Men vad Folkhälsomyndigheten säger är att man gärna kan gå ut och motioner, men att man ska undvika folksamlingar och att komma nära andra personer, säger Ingmar Skoog.

Att blir stillasittande är en risk i sig. Äldre är känsliga för att få blodproppar. Om man inte rör sig ökar risken, De tappar också kondition och muskelmassa snabbare än yngre personer. Isolering är också en hälsorisk, då det kan leda till depression och förvirring.

– Man säger "hålla sig hemma". Men det innebär inte att man ska hålla sig inne och vara stilla. Utan tvärtom är det viktigt att röra på sig och hålla igång.

Svårast för den andra gruppen

Men det är den andra gruppen Ingmar Skoog är mest orolig för. Det handlar om sköra äldre som har hemtjänst eller bor på äldreboende. Och är helt i händerna på andra.

ANNONS

– Tänk att vara i den här fruktansvärda situationen att du har tio, kanske femton personer som du är beroende av för att inte bli smittad av, som om du har hemtjänst. Det räcker att det är en som slarvar. Där behövs ett nationellt program för att säkerställa att de inte blir smittade. Till exempel genom att plocka in arbetslösa, för att få ned ned antalet personer den äldre har kontakt med inom äldrevården.

LÄS MER:Virusutbrottet har förändrat allt för aktiva äldre

LÄS MER:Hårt tryck efter personal till stadens äldreomsorg

Fakta: Medelåldern för döda i Italien 78,5 år

Siffror från italienska hälsoministeriet visar att 95 procent av de som avlidit till följd av covid-19 var 65 år eller äldre.

Medelåldern var 78,5 år. Det visar en studie, publicerad den 20 mars, av 3 200 dödsfall i landet.

45 procent av de avlidna var mellan 80 och 89 år.

Ingen av de avlidna var under 30 år.

En stor andel av de avlidna hade bakomliggande sjukdomar.

Källa: Italienska hälsoministeriet

Åtta av tio döda i USA över 65 år

En studie av de första 600 personer som avled ut USA till följd av covid-19 visade att 80 procent var över 65 år.

I åldersgruppen över 85 år har någonstans mellan 31 och 70 procent behövt sjukhusvård.

Omkring 6 till 29 procent av dem har behövt intensivvård och någonstans mellan 10 och 27 procent i den åldersgruppen har avlidit.

Även gruppen mellan 65 och 84 år behöver i betydligt högre utsträckning än andra sjukhusvård. Även dödligheten är högre.

Källa: Center for disease control and preventation

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS